Thursday, September 2, 2010

Minggu ketiga berpuasa

Dear Blog;

Lama sudah x update blog..Mlm ni ada masa terluang, so bolehlah updates utk minggu ke-3 berpuasa..sementara nk tunggu brownies masak (ececeh..nk tunjuk kerajinan wat brownies mlm2 ni lak yer...:p)..Anyway, minggu ni utk berbuka puasa, ada yg masak sendiri, ada yg just tapau, ada yg mkn di luar n paling best part balik kg @ Muo..umah mak saya...piece...:p..Dlm minggu ni just masak mknn simple2..Lauk daging masak merah ala thai, sambal tumis sotong, sayur goreng jawa n my dear buat desert, puding trifle..(I already put few recipes dlm blog resepi kami)..bolehla mencuba kalu berminat..:D
 
Posted by Picasa

Balik kg. Kali ni best juga coz my brother, Lee dan kakak ipar turut ada plus dengan kehadiran keluarga baru lagi, baby gurl (Nur Nadhirah)...Setiap kali maknya p mandi ke..tgh mkn ke..tertidoo lena ke..Me terus bertukar menjadi nanny..supaya baby x kuat nangis...Baby ni nk kena ada org kat seblh dia kalu x conform nk nangis..(mcm ada heat sensor lak yer...) huhuh...Balik kg. Kali ni jugak bawa my pet..Koko..Si Koko masuk2 umah nk buat inspection la kan check mahkluk2 perosak kt umah..Abis tikus, cicak, lipas lari bertempiaran...hehehe...tikus yg rajin berjoget2 dan keruk2 kt dinding pn x rancak berbunyi..cicak pn takut nk main cak-cak kt dinding umah tu..labah2 pun cuak tgk Si koko..Part paling best, ley pandai pula Koko buang air kat lubang tandas dlm umah kt Kg...(tgk la tuan dia ajar mcm manakan..hehehe)..Normally, kalu kt umah sendiri mmg ajar dia buang dlm lubang tandas...
 
Posted by Picasa
Hadiah utk baby Nadhirah from auntie Fairuz n uncle faidzal..:D

Kembali kpd mode berbuka di Kg..Seronok x hengattt...Kami balik jer..mak masak kari ayam, ikan tenggiri masak asam pedas, tempe kicap, cucur udang...perghh..enak bangat..Then, kakak dr Melaka calling2 roger2 nk dtg berbuka puasa sama dgn anak-beranak lain..Kak Ruby tapau dr PARAM lagi..air 5-6 jenis..MasyaAllah..anak-anak masing2 nk air lain2..heheh..layankannnn aje..yg penting air sirap bandung soda abg ku buat memang terbaekkk..kenyang dan kembung minum air jer..Alhamdulillah..
 
Posted by Picasa

Balik kg. Kali ni juga my dear mmg plan nk balik lama sket coz nk amik kad nikah kami yg dh mmg lama x berambil..dh berhabuk agaknya kt pejabat agama tu..Mana tidaknya..tiap kali balik terlupa bawa sijil n resit la..then bila bawa sijil pejabat tutup la..aiyoo..byk sungguh halangan..dan kali ni bila semua dh lengkap...tiba-tiba pegawai di kaunter buat 1 statement..
”Ni sijil nikah x laku ni.......”
..Me n my dear saling berpandangan satu-sama lain sambil membuat muka blurr2 ayam kami..
”Tau x knapa??...”
sambung lg pegawai tersebut..Kami pun tilik punya tilik la sijil tu...Then x sempat tilik abis, pegawai tu terus bg tau jwpn lalu menuding ke arah satu ruang kosong..rupa2nya pegawai kadi x tandatangan..Ya Allah, wat suspen jerr derang ni..Ingat pihak kami yg salah kan..tp pihak derang yg salah..Kadi tu pun dh pindah mana ntah..Wallahualam..tp yg penting aku kena p pejabat agama Again! Utk amik sijil nikah yg dh lengkap..(ada juga berlaku kecuaian mcm ni yer)..huhuh..kad nikah dh dpt sijil nikah pula yg pending..

Di sebabkan raya kali ni, balik ke Kg sebelah my dear..So, takut la kan tetiba ibu mertua request buatkan juadah utk hari raya..dtg angin cuak tanpa persediaan mental, takut keras kejung otot2 ditmpt kejadian...hehehe...Apa lagi,
“maaaaakkkk..hari ni berbuka lodehh ngan kuah kacang eh..nanti org p pasoor cari brg...”
pe lagi, kena menuntut dengan my one n only beloved chef..mak..Pergi pasoo, cari bhn2 yg patut Then cari ketam juga sbb my dear is antu ketam :p...Dia demam nk mkn ketam..hr sblm tu dh masak ketam masak cili api..esokkan nya ketam masak sambal..Plus, Lee beli kupang pulak..aiyakkkk...mmg antu seafood ini org..:P...Lee demam nk mkn mee bandung juga (aiyooo tembolok naga ini org).so, buatkan juga takut kempunan x dpt mkn air tgn adik dia ni..hehehe :P...Oh..berbalik kpd menuntut memasak dgn mak..Senang jer rupanyaaa wat lodeh n sambal kacang..(tu laaa...masa kecik2 mak kite masak..kite main bawah tangga, kan dh kena berleterr)...I’ll put the resepi dlm blog resepi kami nanti..cheers :D

Oh ya, dlm minggu ke-3 ni juga kami ada berbuka puasa di luar..Kali ni jauh sikit, di Seoul..jauhkan?..heheh..Ni semua gara-gara godaan from Shukur (my ex-coursemate masa di UKM)...Kerana membaca blog kamu, nafsu menjadi2 nk mkn di Seoul Garden. Restoran ni paling dekat di area kami which is kat area ioi Mall, Puchong...Apa yg menarik tmpt ni ada grill sendiri setiap meja n nak ambil mknn pun dekat2 jer...Not bad tempat ni, cuma restoran ni tutup awal..x ley nk mkn puas2..Kalu tempat-tempat mcm ni lebih suka luangkn masa lebih dr 2 jam..baru lah boleh menikmati mknn...So, inilah 1st time mkn mknn ala-ala korea..
 
Posted by Picasa

Keesokkan harinya, duduk rumah diam-diam perap ayam n grill it! ala-ala citer license to grill..heheh tp sbb tiada grill kt rumah so panggang atas pan pun boleyy..(use ur on creativity utk survive) yeay! then masak sayur goreng n tempe goreng..Wallaa!
 
Posted by Picasa
Ada juga hr berikutnya tapau dr PARAM coz budget nk melawat anak sedara yg dh smpi masa utk labor..tp rupa2nya false alaram daaaa...just contraction..

Hr ni mode masak still maintain rajin lagi..so try masak pasta macaroni+spiral berkeju..hehehe..lemak berkrim youuuu..!

Ting! Brownies dh masak...1st trial slalunya x perfect..but for me 1st time is the best time n moment ever!
 
Posted by Picasa
P/S brownies ni 99% hasil usaha gigih my dear..Me? tlg pukul butter n telur jer..:p

5 comments:

Yazid Husain said...

walla

cHuCkyMaRine said...

apai..nk la resepi brownies...

chucky_marine

Siti fairuz yusof said...

Asmah berminat yer..huhu..nanti kite letak dlm blog resepi..will update soon...

faidzalmb said...

posting yg xleh tgk time posa...confirm meleleh...ehehehe

Mohd Sukur Ibrahim said...

perghh..pergi seoul garden xajak wei...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails