Friday, December 7, 2012

Hanani's 1st time swimming

0 comments
Last weekend, we went to Equatorial hotel @ Bangi bcoz of my Sis wif her 3 tiny cutey doter went bored n suddenly called me n ask me to join them...Her husband went for a workshop at another place n abandon them here...huhuhu...So, our 1st day we plan to play near a swimming pool but then the rain came like 'renyai2'..Mission aborted..however then my sis asked for dinner and then my mind just pop up rite away sending a sensor to my mouth n said lets go to Red Wok Bangi..heheh (luv dats restaurant so much coz of the deliciously chinese muslim cousine there)...okay, finish my 'iklan' for this n3...:p

The thing is, I wanna shared my doter experience on her 1st time swimming in a pool...This in on 2nd day @ the hotel...me n my hubby just 'redah' the swimming pool...Hanani 1st half n hour was so energetic n she really enjoy wif her new 'pelampung'..then, she already tired n want to come out from the pool...huhuh...Now I know that she is sooo brave n not scared when swimming in the pool..so after this, 3 of us can go to vacation n bring our swim suit...yeayyy...hipppp hippp horeahhh!!!! For my doter...ur so brave my baby gurl...huhuh

Hanani try to 'boo booo' his Papa wif her lips...

This pelampung is too big in her I guess...heheh...nanti mama cari yg lain yer...

My sis wif her beloved doters yg sgt active...huhu

Not to mention baby Ilham yg bam bam br 3mo...cepatla besar bb nanti boley fren dgn Hanani...yeayy...

Tuesday, December 4, 2012

@i-city

1 comments

My dear doter of mine wearing this cute lil bunny ear makes me wanna cubittt her pipi...eeee geram tgk dia...huhuh...She always know when anybody wants to snap her picts...Aigoooo...This is @i-city..oh well maybe me n my hubby so lame x pernah dtg sini even duduk selangor...but who cares, we enjoyed it so much dapat tgk colorful lamps at every places...So jakunnn...hahah...:p


Yeayyy finally dapat snap picts bersama2 sblm balik...


This is my MIL wif SIL n BIL....If my BIL didnt request to come here...Maybe me n my family never jejak this area...Sweet memory dapat berjalan-jalan dgn mereka...huuhuh..

Ipad for my lil baby gurl

1 comments
Just testing Hanani's new gadget that her daddy bought for her...Niceeee, now Mommy can cilok her Ipad n updating this blog....Nwy, its been a long time since Raya I didnt updating here...Just plain lazy...huhuh...N now my n3 only to test this new gadget...I can play this during her sleeps...huhu..

Tq Papa... :)


Wednesday, September 12, 2012

Raya 2012 - @ Muar

0 comments

Alhamdulillah..syukur sangat2 coz tahun ni dapat beraya bersama keluarga sendiri..Me..Hanani..Papa...
N3 kali ni x dpt nak citer pjg lebar coz masa x berapa mengizinkan..Maklumlah anakanda semakin aktif, tidur makin kurang, asyik nak main jer..Waktu rehat ni boleh surfing sekejap2 jer...Sekarang ni pun Hanani kejenya bila bangun nak memanjat almari TV, sofa, trunk toys, coffee table..last2 boring dia panjat mama dia...haiyaaa...huhuh..

Papa nyer suka sgt menyakat Hanani..suke letak dlm basket..huhuh

Ini namanya..masuk bakul angkat sendiri...:)

Hai Mama..Pandai x sy berdiri..tadaaa

Wednesday, September 5, 2012

Raya 2012 - Pre Raya

1 comments
Alhamdulillah..dapat juga balik ke Kuala Terengganu, kampung en.hubby...Kali ni balik naik flight utk menjimatkan waktu travel n x penat...Balik kg mertua seminggu sebelum raya sebab nak sangat jumpa ahli keluarga kat sana..Rindu bangatt...Lgpun atok KT dah lama sgt x jumpa cucunda...:)

'Service' cik Hanani dulu sebelum menaiki kapal terbang..

Cak!!..Turn Papa dukung saya..weeeeee... 

 
Mama take turn pulak..(muke boring n ngantuk tunggu lama kat airport..Zzzz)

Yeahhh cergas semula coz dah hampir nak naik flight..

Tiba KT terus ajak family berbuka kat luar..Oh well kali ni service kat tempat makan ni mmg hampesss..kesian diorg kena tunggu lama..macam nak x nak jer layanzz...Hanani pun boring tunggu, sampai tertidur atas riba atok dia..mebe bln pose kut..semua pekerja kepenatan (ehhh so what..customer always right pe..) dah la pernah masuk JJCM @TV3..pastuh siap ada org beso pernah datang n mcm2 lagilah diorg ''show off'' kat dinding tu..Layanan tetap hampesss..cis cis...Kecewa ngan tempat tu..:( Next time nk try buffet lak kt tempat lain..

Hanani bersama Tok Nyang n Atok..semoga 2-2 sentiasa sihat supaya dapat tgk Hanani membesar bagai juara!!

Moreh @ A&W lps terawih..Hanani sentiasa dikelek oleh atoknya..

yehaaaa! dapat tarik rambut pok cu saya...


Papa..Mama..Hanani..@ Pantai Batu Burok KT..

Last day kat kg..Nanti Hanani datang lagi yer tok...

Macam biasa, 'landing' kat Mama sementara tunggu flight..

Bye2 KT...Muor here we come..:) Nanti update n3 raya @ Muar..



Sunday, September 2, 2012

Raya 2012 - Nurul Hanani 6Mo

0 comments
Salam to all bloggers n readers..Selamat Hari Raya Aidilfitri..maaf zahir dan batin..:) N3 kali ni nak story ttg aktiviti raya bersama my dear Hanani n en.hubby...Nwy.....23/8/2012 anakanda genap 6 bulan..sudah 6bln 1minggu 4hari baru nak wish..huhuh

EPPI 6MO MY DEAR NURUL HANANI MOHAMAD FAIDZAL!!!  XOXO

Hanani kat rumah Atok Muor genap 6 bulan..

Aloloooo...geramnyer tengok kamu...cooobit pipi tu karang.. 6mo berat naik 100g jer..dlm 7.1kg tp semakin memanjang..naik 2cm..jadi 70cm...yg penting anak mama sihat bagaikan juara! cewahhhh...huhuh..yg bestnyer skng ni, Hanani dah pandai duduk n merangkak dengan confident tanpa merisaukan Mama n Papa..Kdg2 tercium lantai or dinding tu kire normal la kan..

 Cuba utk duduk sendiri dengan menyengetkan punggung dan tahan guna sebelah tangan..fuyoohh..gigih anak Mama ni..Lagi satu, Hanani suka sgt nak berdiri sambil cari benda atau panjat sesiapa utk berdiri..x sabar nk berjalan nih..huh..So, Papa n Mama pun berjalan2 mencari walker yg sesuai..so that Hanani boleh practice sendiri n main sendiri..Masa nak shopping Walker ni..mcm2 design ada..poning2 lalat tengok, mcm kereta berhias gituh..ada bentuk motor boat la..kereta mini la..2 in 1 skali ngan rocker la..lastly decided beli yg boleh pusing 360 darjah..Hanani pun pening x tau nak main yg mana..hik hik...

Cak!..Aiyooo..Mama Papa...mana satu nak main ni...tamatokkk sungguh..heee :D

 Anakanda..berlatih bersungguh yer..chayok2!







Tuesday, July 24, 2012

@ Bariani House Bangi

0 comments
Sebelum masuk bulan puasa, en.hubby ajak makan nasi bariani, tempat yg my sis recomended kat area seksyen 9. So, temankan en.hubby hendak berbuka puasa juga masa ni..Actually tekak ni xdela teruja sgt nak makan nasi bariani tapi bila dah masuk restoran ni tibe2 nafsu nak makan tu dtg..heheh..My dear pilih nasi bariani lauk ayam masak merah n sirap bandung, me n hanani order wedges n air honey lemon..huhuh..

Nasi barianinya sangatttt la lembut dan rempah dia sgt balance (xdelah over terlalu berempah or xde rasa rempah lngsg harap warna jer..)..I loikeee! then lauk dia pun sodapps..kuah ayam masak merah best n cukup rasa semua..acar buah dia pun not bad (ni komen en.hubby)..sy bukan penggemar acar buah..huhu..Air dia pun sodapss...

Hanani n papa menunggu order sambil bercak2! 

 My honey lemon n sirap bandung

nasi bariani ayam masak merah

spicy wedges yg crunchy n lembut didalam n yummy..sodapss

This is on 2nd day..pergi mkn tempat yg sama sekali lagi..order 2 nasi kali ni, lauk ayam berempah n kambing kurma...2-2 best! ayam berempah dia crunchy n rempah dia sedap..then add up wif papadom...huhuh..habis licinsss kami mkn..

Dulu tempat ni is JM Bariani House tp dh tukar ke Bariani House... sape yg berminat boleh dtg k at area Seksyen 9 Bandar Baru Bangi. Across from the Mosque, and the road is behind Hospital An Nur & Hospital Az Zahrah. Harga berpatutan..kalu p berdua x lebih dari rm30 utk set lengkap mcm kami..n yg penting lepas makan ni x rasa pening kepala..meaning xde MSG dlm masakkan ni..huhuhuh..boleh juga cuba time bln puasa ni coz ada surau tp surau dia agak kecik..boley masuk 2 org jer...Silalah mencube yer kwn2 bloggers...:)

Nurul Hanani 5 months old

0 comments
Alhamdulillah..5 dear daughter is 5 months n 1 day today...Syukur sgt2 sebab dapat merasai nikmatnya menjaga anak sendiri...Thanks to my beloved en.hubby @ papa Nurul Hanani sbb sentiasa menyokong mama ketika menjaga amanah Allah ni..cewahhhh sungguh puitis n3 kali ni..heheh

Nwy, Hanani sudah semakin bijak...meniarap n pusing sendiri pun dah makin advance..x perlu bantuan pa n ma..cuma bile dia dh penat n nak tidur..mulalaa dia melepekkan dirinyer sambil nangis2..huhuhu...masuk 5 bulan ni pun perasan dia suke sgt gigit teether..maybe dah start gatal gusi kut..then, tangan dia asyik nak main ketuk2...ketuk brg2 then campak jauh2 then nangis suruh mama dia tlg ambilkan..pastu ketuk2 dada..huhuh macam perangai...erm lagi..tiada perkembangan terbaru sgt...oh well x kisah sebab lain budak perkembangannya lain2...yang penting sihat walafiat..Mama n Papa pun x risau..:)

Hanani sehari sblm genap 5m..main buai wif papa..weeeee

haiii....cak! saya Nurul Hanani..I'm 5 months old today!!

so boring n sleepy..mama candid this!


Hanani...Mama n Papa luv u alwayss...xoxo......

Tuesday, July 17, 2012

Bulan Ramadhan 2012

1 comments
Salam Ramadhan semua rakan2 bloggers serta semua umat Islam di muka bumi Allah ini..Saya dan keluarga ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa dlm n3 yg pernah sy coretkn selama ini..Semoga anda semua juga dpt melalui bulan Ramdhan nanti dengan penuh bermakna dan inilah masanya utk kite menambahkan lagi pahala dgn berlipat2 kali ganda...Di sini sy sertakan doa dan niat ketika berpuasa dan berbuka puasa...Selamat menjalankan ibadah puasa..




Tuesday, July 10, 2012

Monday, July 9, 2012

Nurul Hanani 4 months old

0 comments
Alhamdulillah..hari ni anakanda ku Hanani is 4 months 2 weeks n 3 days old...Lately ni tiada masa lapang nak berblog sbb kurang sihat..Batuk lebih 2 minggu..Demam lebih seminggu, kejap surut kejap naik..Then, my dear Hanani pun batuk2 belum baik lagi..Nasib baik dak comel ni x banyak meragam..main seperti biasa jer..Hanani new development during this 4 months old, dah pandai meniarap dengan pantas..nak salin pampers, nak pakaikan baju, nak mandi kan dia sekarang lebih mencabar..asyik nak meniarap jer kejenyer...nanti kalau dah dapat 'kaki' macam ne agaknya ek..huhuh..Hanani pun dah pandai gelak2, tau orang main acah2 ngan dia..dah pandai pegang barang..sape2 yg dukung dia mesti tudung atau baju melekat dgn tangan Hanani..punyala kuat dia genggam..BF seperti biasa...tidur pun seperti biasa mengikut waktu..Malam tido bgn few times utk menyusu..normal la tu sbb minum susu ibu kan..so makanan akan cepat terhadam n cepat lapar..Lagiiiiiii...mmm mmm..oh ya, dah pandai buat pusingan 360 darjah, mengundur n yg terbaru dah pandai ke depan..ish ish..bahayoo ni kalu biar dia tido atas katil sorang2..selau nak kena monitor..even dah letak kubu (bantal) pun dia dah pandai tolak...Then, rasa-rasa gusi dia mcm nak tumbuh gigi tapi rasanyer lum kott...Awal bulan ni juga Hanani dah pandai main sembur2..abis keluar air liur 'burung walit' tu..heeeeee...:p..dan rambut Mama dia pun semakin hari semakin berkurangan..berguguran bak bunga sakura..aiyoooo...Ada kwn en.hubby suggest syampoo kat cosway ni..belum try lg..ingat nk cuba minggu ni...Hanani oh Hanani...kenapa kamu semakin coo coo coomellll....eee geramnyer...

Hanani yg suke bermain dgn kakinyer sendiri..huhuh..Orang kata kalu baby hisap jari kaki sendiri meaning dia nak adik...heeee...:D


Hanani wif Papa..ini masa sambut bday Hanani's cousin Haikal 1YO..

very look a like..like daddy like baby..hehehe...hi allz..this is Faidzal junior..:D (ini masa kenduri tahlil n akikah baby Zahirah, Hanani's cousin)


Hanani in da house wif Mama..Hanani ikut lesung pipit Mama jer..huhuh



Thursday, May 31, 2012

Nurul Hanani 3 months old

0 comments
What can i say bout this lil cutey pie..hmmm she's 3 months, 1 week & 1 day old today..My lil gurl Nurul Hanani..Alhamdulillah during this time, living wif my 'mini me', Hanani x pernah jatuh sakit lagi..Insyaallah I'll keeping up the good work of baby sitting my own child..(tepuk bahu sendiri..huhu)..

 Hanani genap 3 bulan @ Muar

Hanani's new development is trying her butt off utk mengiring then cuba utk meniarap sendiri..huhuh..Mama n Papa excited tengok dia bersungguh2 nk meniarap..yeah we already recorded that moment..

Cuma 1 jer habit my cutey pie ni yg susah nk buang is during her sleeping time, Mama or Papa kena ada sblh teman dia tidur sambil BF..some of families on my side said Hanani is 'antu nenen'..huhuh..

Nurul Hanani..Mama n Papa luv u always..





Kekandaku meninggal dunia

2 comments
My beloved brother, Kekanda Ayob Yusof telah meninggalkan kami semua..Pada 18/5 almarhum telah dimasukkan ke ICU kerana sukar bernafas then terdapat peparu berair serta komplikasi buah pinggang...Kemudian keesokan hari serta lusa, me, en.hubby n bb hanani pergi melawat almarhum..Di ICU susah nak stay lama2 coz of this place is very restricted, boleh masuk 2 org shj..so, masuk skjp2 jer..Alhamdulillah dpt jugak dgr suara almarhum masa tu..But then, pd 21/5 dpt call dr kakak, informed yg almarhum sedang nazak..pernafasan terhenti but after 30 min nafas dpt semula slps doktor melakukan CPR, then Dr x bg harapan lg n ask our families to recite or something..Habis waktu melawat ptg tu kami beramai2 berkumpul di rumah kakak n solat hajat serta baca yasin bersama2..habis pukul 10 lebih mlm tu kami pun balik ke rumah masing2..Penat sgt masa ni smpi tertidur lena blk rumah but hubby x tido lagi coz nk tlg siapkn basuhan..but then my dear hubby tetiba perasan my hp ada incoming msg..'acik ayob dh meninggal' pd pukul 1.09 am..dan terus kejut dari tidur dengan penuh tenang n said to my ear slowly n gently..seriously I was so shocked n macam x ley terima kenyataan..cepat2 pakai elok2 n pecut ke hospital takut x sempat nk tgk wajah arwah sblm dikafankan..Alhamdulillah dpt juga tgk muka arwah, me org yg last tgk arwah sblm dimandikan n wajah arwah tersenyum shj..Arwah selalu bertanya kpd kami semasa melawat dihosp, 'hari ni hari apa, bape hb n pukul bape...'..arwah seakan2 menunggu hari yg mulia iaitu 1 Rejab..Kami pun x tidur n terus kemas2 utk pulang ke kampung..Alhamdulillah, arwah sentiasa tersenyum ikhlas..dan semasa pengkebumian arwah, hari yg panas terik tibe2 muncul awan yg mendung dibawahnya...syukur alhamdulillah..Almarhum abg ayob seorang yg tidak kedekut, suke bersedekah kat anak yatim, menjaga kebajikan adik beradik dan juga ibunda tercinta..Almarhum sepanjang hidupnya belum berkahwin tetapi menjaga kebajikan mak sepanjang masa..Kami semua meredhai permergian arwah..who ever read this blog mohon sedekahkn Al-fatihah buat arwah...Semoga arwah dpt bersemadi dgn aman serta ditempatkan ke jannah..Insyaallah..

Gambar bersama ahli keluarga ketika hari perkahwinan kami thn 2008

Wednesday, May 16, 2012

Happy Birthday to me...:D

0 comments
I just want to say a HUGE thank you to everybody who sent me birthday wishes...ecececehh mcm ramai nau lerr peminat ang peruz oiii..huhuh..Especially to my beloved en.hubby..I Love U so much en.hubby..For me, the best gift I ever received after my husband presents this year ialah melahirkan Nurul Hanani, my beloved daughter..The best presents eva! (errr en.hubby jgn jelos k..tanpamu our doter will never exist in this world.. :p) hik hik..

Nwy, dah lepas n dah basi 2 hari my bday tp nak juga buat n3 ni sbb en.hubby buat suprised for me sehari awal..Last week ada Baby n motherhood fair @ mid velley, for sure x nak p coz conform la ramai bangat baby2 n mak2 n bapak2 berpusu-pusu ke sana..nak cari parking lg, nak makan la, nak nak yg direct BF mcm Hanani..aiyaaakkk nak kena cari port lg..so kesimpulannya malas mau pi..tp ntah demam pe agaknya en.hubby nak p juga dgn alasan nak cari botol susu Mimi Jumi yg sgt rare nk jumpa kat kedai2 biasa, so far dah cuba tommiee tippie n MAM, tp Hanani still x nak hisap ini botol..konon2 Mimi Jumi ni ala2 feel mcm BF so ingat nk try method ni..So, en.hubby p sendiri..Konon2 nak balik tgh hari n nak lunch kt rumah, sekali bantai kul 7 ptg baru balik..Lps2 asar tu terfikir nak call n tanya nape x balik2 lagi tp tgk kat hp asyik No Services..(Masa ni sgt hanginnn sama Maxis..) pastuh dah lupe n mls nak call sampai en.hubby pulang...Then my turn nak p mandi n solat maghrib tetibe en.hubby suruh dress up sopan sket..(dlm ati aikkk nak bw p jenjalan ke?)..bila dah siap mandi baru perasan ada kek n dinner chillies atas meja..Oooo..rupanya nk sambut kt umah..(yeayyy seronot..seronot..)..Hanani tgh tido masa ni..Selesai solat, lepas acara tgk kek (tengok jer dulu, mkn kemudian huhuh)..En.hubby bg sebungkus paper bag, berisi wishes card n sebuah kotak..lepas baca wishes card, terharu jap..then tgk ada kotak, I thot ermm brg kemas tp mcm x logik la sbb me x bape suke pakai brg2 kemas..then rupa2 nyer HP..woooooo...sob..sobb..eppi bangat coz hp ni sgt sesuai utk buat keje2 for my studies..Last hp mmg elok lg tp fungsi lain2..So now i got 2 hps..huhuh..Patutla x de line services petang tu, rupa2nya dh dimatikan oleh en.hubby sbb nk tukar ke hp ni..
Im so HAPPY en.hubby, thxs sbb prihatin dgn my studies n it made my life easier..Seriously x budget pun akan dpt gift mcm ni sbb sblm ni saje gatai nak beli ipad tp en.hubby minta 1001 explanantion nape perlu ini benda..huhuh..

Bday cake for bday gurl..coklat strawberry yummehh!

hadiah dr en.hubby..I Loikeee suprises!

Then, keesokkan harinya, en.hubby x puas hati sbb hp tu x berbalut, suruh tgk online n bgtau mana yg berkenan..masa ni malas nk surfing sbb kak nor dtg umah tengah main2 ngan Hanani n kitorng sibuk bercerita..heheh..Sbb x bg respon, last2 dia p lowyat beli casing sendirik..balik umah rasa menyesal lak sbb x comey n masa ni ajak me n Hanani turun Alamanda..huhuh

Hanani 1st time entering Alamanda..


Tadaaaa...jumpa dah casing for my new gadget..yeay suke..suke..


Monday, April 23, 2012

Nurul Hanani 2 months old

2 comments
Hari ni my beloved daughter Nurul Hanani is 2 months old..Time passes so fast..2 bulan ni memang sgt FUN..Fun times bersama Hanani, mama n papa dapat tengok Hanani senyum, giggling, buat mcm2 bunyi "neh..owhh...ehh ehhh...owhh....nehhh...uwaaa uwaaa...hik hik.." heheh memang seronok..Hanani pun waktu siang x byk buat hal..time mandi jer seronokk sgt..time tidoo pun x byk kali sedarr mintak susu..Tapi bila malam menjelang kena main2 dulu ngan budak tecittt ni sampai dia penat then dlm pukul 10 or 11 or 12 pm baru dia tidur sampai ke pagi..bangun utk salin pampers n minum susu mama jer..pukul 10 pagi dia dh mengeliat-ngeliut minta dimandikan..maybe x selesa badan dah lekit2..huhuh..Then perubahan lain yang mama dapat rasa is Hanani buat mama dia mcm lolipop..ermmm kaum2 ibu di luar sana faham kutt..huhuh..
Nurul Hanani Mohamad faidzal..Mama n Papa will alwayz luv u forever..Ur our blessed gift from Allah..Insyaallah we will take good care of u n tressure u till the end..Amin..

1 more day becoming 2 months old

Nurul Hanani now 2 months old..yeay..

Wednesday, April 18, 2012

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

4 comments

Hari ni hari ke  55 berpantang....Fuhhhh x sabar nak tunggu lagi 45 hari..Saje amik 100 hari bg badan ni relax n recover betul-betul..Ada org amik 44 hari jer. Almaklumlah org Melayu kalu berpantang slps bersalin mesti 44 hari..Still x faham kenapa kena 44 hr..kenapa bkn 22 ke..33 ke..55 ke..huhuh..I’ve no idea...Nwy, mmg seronok time berpantang ni..mandi air herba, bertungku, berbengkung, makan berpantang..mcm2 lagi..Nanti citer kat part berpantang..

Now nak cerita ttg pengalaman bersalin anak pertama..Even dh lama tp perasaan tu still lagi terngiang-ngiang dlm ingatan...Perasaan sakit tu still terbayang2 lagi tp trauma tu dah hilang..Maybe ada hikmah Allah Taala hilangkan perasaan trauma tu coz lps ni ley la pregnant lagi dan lagi kut...Tetttttt....:p

Pagi 22/3/2012 (rabu), 6.30 am - aktiviti harian seperti biasa (hantar En.hubby p keje, balik breakfast, kemas2 umah sket2 n buat kajian 4 my study, tgk TV, golek2 tido, masak2, jemput En.hubby balik keje...dahhhh)..Cuma pagi ni lain macam sket coz bgn pagi2 nak solat subuh tp nampak kt sluar ada darah sket..darah mcm warna merah coklat2..x de rasa sakit pe2 pun so suruh la en.hubby p keje even dia nk amik cuti suruh p hospital..Dgn gerekk (berlagak kuat) heheh gagah menghantar lg en.hubby p keje ngan keter manual kami..

Pukul 7.40 am slps hantar en.hubby ke komuter terus sms member baik yg duk sama apartment, K Nor..Ajak dia p check kt spital as check beser2 jer..K nor laks yg cuak takut kalu dh nak terberanak..huhuh..call mak, mak ckp p check spital..last2 lepak umah kakak di Bangi gak..sempat la bekpes ngan kakak n BIL @ Restoran Asam Pedas Bangi...

Masuk tgh hari around 12.30 pm, rasa mcm x best jer perut ni..rasa mcm memulas pun ada, nak membuang pun ada..tp p bilik air x de pe yg kuarr...kakak duk Tanya rasa contraction ke x..seriously x tau mcm mana rasa contraction tu..tp time ni mmg x rasa sakit pe2 pun..rasa x sedap hati jer..so call hubby suruh balik ajak p spital sesame...(ngengada kan x nak p ngan org len..sanggup tunggu lg 2 jam hubby balik)..

Bila en.hubby jemput kt umah kakak..sempat la lunch, solat semua..then barulah gerak..masa ni perut rasa memulas lagi mcm nk terkeluar something..heheh..tp buat2 cool jer depan semua org bg x nk cuak..Me n hubby pun check kt spital yg biasa kami check up..Hosp Pakar An nur, Bangi..Due 1/3/2012,,ada lg seminggu so xdela rasa nervous pe pun bila nak check up..bila bidan check pun dia ckp x de pe2 bukaan pun lagi..Bidan suruh balik umah dulu..kalu duk spital pun buang masa jer..So, kami pun balik..

3.15 pm- Sblm balik sempat singgah Secret Recipe coz niat nk mkn kek kat sini sblm labour..Beli 1 slices  then balik umah..

3.45 pm- Tiba di rumah pe lagi..cepat2 salin baju, lepak atas katil sambil mkn kek..woooo best best..mkn ½ jer sbb x larat nk tido dulu..pinggang dh sakit2 penat..

4.00 pm- Then, baru nak landing kt katil empuk tu tetiba dengar bunyi Plop! dari bawah...seriously terkezutt, rasa mcm pecah air ketuban...terus p bilik air n minta hubby amikkkan pampers wanita..pampers ni pun x ley nk menampung sbb kuantiti air yg byk..N masa ni jugakla bila air ketuban dh nak kering baru ku tau mcm mana rasa contraction itu...Memang sakit..lebih sakit dari period pain..mula2 lenguh2 pinggang, then perut memulas2 perit, then lutut rasa longlaii sgt2..Seriously mmg x expect sbb Bidan ckp lama lagi..seminggu baru dtg lagik..Ni lain laks yg jadi...heheh kuasa Allah Taala..semua boley jadik...

4.30pm- Bidan n nurse pun terkejut sbb dtg balik semula..Bila check bukaan dh buka 2cm..Nurse terus bg baju suruh tukar bj spitall..OMG! dgn x ready nya mental ni..of coz la takut..hua hua..Sbb contraction cepat n x de gap utk relax, so mmg baring jelah kt katil tu..sambil tu hubby alwayzz teman disisi..mmg takut tinggal sorang2..bila tibe time contraction tu pinggang rasa nk tercabut...en.Hubby dh tlg urut2 kuat kt blkng pun still rasa lg sakit tu..Masa ni, mulut duk ngomel2 ckp “Ya Allah, sakitnya...” few times n ngok ngek kat hubby ckp “Ayang sakitttttt” uaaaaaaa....en.Hubby reply “Iyer tau..tau sakit...sabar yer...” (mcm tau jer rasa sakit tu cam ne..heeee :D)..

Hampir pukul 6 petang, bukaan dh 5cm..mmg makin lama makin sakit..tenaga pun dh berkurang..tp mulut duk ngomel2 lagik..heheh..nurse2 kt situh duk goda2 suruh pakai EPI..siap ckp lps ni lagiiiiiii sakit..bila dh 7, 8..9 cm nanti...n masa ni mmg dh x bertenaga n sakit sgt2..dh amalkan teknik bernafas tu pun x berkesan...maybe sbb gap utk relax tu x de..so, waktu relax mmg x ley nk praktis teknik pernafasan utk kumpul balik tenaga tu..Last2 merayu kt hubby nk amik EPI...sambil tu sempat ckp Sorry Hubby..Im so sorry...(yelah sblm ni nekad nak bersalin natural..x nak amik pe2 pun..)..Then, sbb dh x ley tahan..terpaksa gak ckp “I NEED EPI, PLZ....” heheh..wah wah rite away terus staff2 kat situ sediakan peralatan n panggil pakar bius..heheh..Nwy EPI elok amik sblm bukaan 4cm..tp 5cm pun kire halal lahh..sebab ada pakar kan..Prosedur yg dia buat pun x rasa pe2..tgk2 jer dh siap..Bila dh dpt benda ni mmg HEAVEN giler..dah kena EPI ni terus dpt relax n tido smpi berdengkur2..heheh..en.Hubby duk baca ayat quran sblh kite pun masa ni tgh mamai2 gak..

EPI ni bila kite amik mmg kebas separuh bdn..tapi bila contraction still ley rasa moment tu..tp x sakit..kite boley pantau kat monitor CTG..masa kebas ni lak mmg x ley nak buat pe2..bila kite buang air besar ke kecil ke mmg dia kuar sendiri sbb dh mmg kebas..So, terpaksa la staff2 tlg bersihkan sisa2 toksid itu..heheh..
Nwy, x sure kul bape ek bila bukaan 9cm..x silap kul 10 pm lebey..masa ni rasa mcm nak buang air besar..Bidan pesan kalu rasa nk buang air besar tu, cube teran...Mmg byk kali rasa mcm ni, n dh cube teran..tp still x de tanda2 baby turun kat bawah..belum ada sign tulang pinggul tu nk terbukak luas..sampaiiiii la dh bukaan 10 cm..Dr.Kham pun 2 kali dtg check condition..kali 1- Doktor dtg tgk2 tanya dh bape bukaan, kali ke-2 doktor pujuk2 suruh sabar, masa ni lum pakai EPI...Dr.Kham pun goda suruh pakai EPI..dia pun teman masa amik EPI ni..Kali ke-3..x silap dh nearly pukul 12 tgh mlm...

Dr. Kham dtg check kali ke-3, tgk bukaan dh 10cm tp baby still ada kat atas x mo turun n condition my tulang pinggul yg kecik..kepala baby x muat nk lalu..Dr.Kham ckp lg ½ jam if x de pe2 perubahan dia nk bedah!...before that cube la teran bg baby turun bwh..dia akan cuba cara normal jugak..Time ni dh pandang hubby dh ckp ..uaaaaa..x mo czerr....x mo..x mo...ntah mcm mana tenaga dtg n mental ni bekerja keras suruh teran seteran2 nya bila rasa moment utk teran tu dtg..Alhamdulillah x silap..kali ke-3 cuba teran sgt2..Allah Taala bukakan tulang pinggul luas sket..n masa ni Dr.Kham mcm excited panggil staff2 tlg urut2 perut supaya baby turun bwh (en.hubby kata dia sgt kesian bila tgk wife dia kena tekan2 perutnya utk kuarkan baby tu..huhuh)..ada yg bg semangat mcm pom pom girls..n mcm2 lagi2..en.hubby pun tlg bg semangat waja gak..huhuh..bila Dr.Kham seluk2 nmpk kepala baby dia suruh teran lagi..mmg terannn x hengattt smpi nk tercabut rasanya besi pemegang katil tu..hehe..then Dr.Kham tlg kuarkn kepala baby tp menggunakan bantuan vacuum..Kluar jer kepala baby, doctor suruh pause dulu jgn teran lagik n suruh en.hubby amik kamera..ewrrrrrrr..terkujat2 n blur my dear lalu terus amik kamera n snap all the moments  baby dilahirkan..dh siap snap baru la doctor suruh continue teran...huhuh...fuhhhhhhh...Alhamdulillahirabbilalaminnn...legaaa sgt2...Finally...

On 12.15 am, 23/2/2012 (khamis)...
Lahirlah zuriat anaknda kami iaitu seorang puteri..

Im drooling...Mama saya kempunan nk mkn pe gaknya...huhuh ^_^

 Yeayy,,its me..

Hello World..Zzzzzzz


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails