Monday, November 22, 2010

Testing 123

0 comments
Hi all...

Just trying my new app using iphone 4...im using blogger plus..123 post it..

Sunday, November 14, 2010

The ups and downs of my life

0 comments
Life is made up of ups and downs..sometimes ur so happy..excited and thrilled and u want to put a very wide and longgg smile in ur face all day long but then for just no reason, u feel so gloomy..sad..lonely and down until u can see a dark cloud passing in front of a bright sky for a moments and suddenly u just wanna be in a silence mode and put the insincere happy face to ur surrounding..

Yer..apa yang aku merapu meraban kat atas ni just simple preamble introduction since my blog are getting rusty..Oh ya...by the way, TQ SO MUCH to all the readers and bloggers around the world yang sudi baca blog ni even though I didnt put so much effort to write it in global language (english)..It seems likes if I write it in my native language, I can feel my adrenalin is pumping..huhuhu..sorry guyss..

Sepanjang bulan Oktober 2010 ni..banyak saat manis, tawar, pahit, masam...semualaa ada..and yet, I really want to share it with u guys especially to my family yang baca blog ni..ur so awesome..Well, its a little bit kind a mix up seems I dont really have a specific topics this time...

Ini masa saya sakit..me selalu sgt dapat migrain..nak ckp ada darah tinggi..bila check kt Dr normall jer...nak ckp stress..x dela stress mana pun..kesimpulan kepala rasa berdenyut-denyut sgt..n x larat nk buat pe..So, my dear lps balik keje tlg masakkan bubur n lauk-pauk sebelum mkn ubat...Berselara sgt mengalahkan org sakit..mana x nya..dia punya lauk pauk mmg marvelouss...terus sihat...heheh..Thanks dear..


Then..saje nk introduce my one n only pet yang paling gedik n selalu minta mknn kat tuan dia..jeng..jeng..jeng...KOKO...
Koko ni x taula spesies kucing pe..tapi rasanya kucing common jer..dia punya selera mkn mmg super duper lapoo jer..tp bdn kurus kering gak..asal kami balik jer mulaa la dia meoww2 mcm x dpt mkn 100 hari..(bak kata my dear) heheh..padahal hari2 bg mkn..yg berkhasiat lak tu...Tp x pela layankan jer..sbb org kata bela kucing ni murah rezeki...n i believe it...:D


Dlm bulan ni jg..the day sblm bday my dear..penyamun x mkn saman masuk umah kitorng..selepas kejadian pecah umah ni..kami mcm x de mood sgt..keesokkannya terpaksa panggil tukang rumah baiki rumah n cancelkan booking utk celebrate bday my dear..but then every year x pernah lupa bg simple gift as a sweeet memory for him..X kisah la mahal or murah asalkan pd hr tersebut org tu tau kite sentiasa ingat pd dia..cheers...:D

Me mmg rajin berjalan-jln umah sedara-mara especially my older sis yg duduk area KL n Selangor during weekdays coz they all fully housewife n always available all the time..And apa yg special kt salah satu umah my sis is FRIESKIES..Seekor kucing jantan yang baru jer nk dikawenkan ngan my KOKO..tp rupa2nya my sis dah buat castration..Cian Frieskies..hilang kejantananness..huhuh...Snap pics frieskies..klik..klik..


Then..nak mengeluh tp org kata x baik..tp nak buat sound effect 'haishh' jugak...Asal bulan 12 jer mcm2 hal akan berlaku dgn kami..And mostly often involving financial..huhuh..DLm bulan ni..masa utk byr road tax..bil itu n ini..servis car..renew this n that...n the most hated part is..pindah umah..pindah umah okay lagi but this year me kena pindah office juga..hmmm...

Selamat tinggal Bukit Jalil...Bangi here we come!
Selamat tinggal Kabin 8...New office here I come..new building..new furniture..new spirit..mcm2 new la..all brand new..P/S No pics added for home n office..(PnC coz nanti ada stalker susah..ramai peminat u..huhuh :p)

This is my mom..Pn.Fatimah Suntong..She is 73 years old..SOmetimes I do snap her pics just to remembering her and keep it as my sentimental memory..Mom..I luv u and i always be...My mom is ageless..still sihat n gagah..n multitasking..n what I really like about her is..She is 'satellite moving'...Sbb apa2 berita family surely my mom will update it to all my siblings rite away...mmg cekap n cepat..hehehe...


hoyeahhh...ini masa kami berjalan-jln di JJ Equine..ada Kenny Rogers..saja nak bagi korang laparr...heheh..lapar x..lapar x..? :p


Setelah beberapa bulan tunggu punya tunggu..ingatkan makan byk sbb lapa..rupanya Koko tgh preggy...ingatkan makin tembam..lps beranak kurus cikeding balik..Mana x nya..menyusu utk 4 ekor..Thenn..makhluk2 yang baru kenal dunia ni kami beri nama...

Si PUTIH (sbb warna putih)..
COKLAT (sbb warna coklat)..
TIPAH (sbb ada tahi lalat Latifah Omar) n
SOX (sbb semua kaki tgn dia mcm pakai stokin)....

n semua makhluk2 cute ni telah dilatih tubi utk buang air dlm tandas...supaya senang duk bandar x menyusahkan jiran seblh menyeblah....

My Pink fever will never end...last weekend my niece buat majlis akikah n cukur jambul dan telah menempah cupcakes tema kuning n putih..Makcik sblh my dear yang buat ni..sedappp....n then ada tersesat Pinky decos for me..so sweet..so touching..those yg interested, can pay a visit to her blog...:D

Sebelum kami berpindah ke Bangi at the end of this month..Me n my dear nekad nak mkn buat kali terakhir di restoran Warung Pak Ali somewhere @ my nearby home...Sememangnya..kedai ni masakan mmg sedap2 bangat okay..x tipu...Marvelous...harga berpatutan..puas ati n yg penting no preservative (MSG) added)..Balik rumah senyummm kekenyangan...heheh..we ordered Ikan masak 3 rasa..adalah masakan lain like masak Stim..sweet sour...semuanya best..serius x tipu..silalahh berkunjung....slurpppp...errkkkkkk...yummyyy!

Kudoss...to me n my dear..coz bulan ni terima mcm2 compliment n other stuff..I really want to share the compliments n happy stuffs but mcm poyo jer...huhuh...only few frens n family jer yg tau..Oh ya..to my BIL congrats! your expecting...take good care of ur beautiful wifey..

N to my older Sis..Rohani..Anie..Cikru..yg bakal balik dr great britain..may u have a safe journey..safe return..and get as many as u can all the Pinky-pinky stuff yg ada kat sana okay...special request dr adikmu yg tercintasss ni...hehehe



Adioss...Amigoss...



Wednesday, October 20, 2010

Malang berbau....

5 comments
Yep..kalau tengok pada tajuk post ni bukan typo-typo tp realiti..hmmm x tau nk sedih ke trauma ke...geli-hati ke...marah ke...macam2 perasaan ada semasa kejadian malang tersebut..

Tanggal 15 Oktober 2010 (Jumaat) jam 6.30 pm, tragedi Oktober berlaku dirumah kami... seperti biasa me n my dear balik keje sama2..Tiba jer depan pintu pagar 1st thing yg mesti n wajib aku tgk is tingkap 2nd floor umah sendiri..Nak tgk Koko lepak2 santai tepi tingkap..huhuh..Then baru tgk foyer depan rumah..Pelik bin ajaib nyer seingat kitorng xde lak kami buka lampu kt foyer ni..then tgk tong sampah n tempat sidai baju berada di kedudukan lain...Hati+ jantung+limpa n semua organ2 dalam badan ni dah macam mengembang n mengecut laju mcm kereta F1..N benda pertama terdetik kt kotak fikiran is 'OMG! am im being robbed'...My dear pun buka pintu pagar n rushing ke pintu rumah kami n then mmg betul sangkaan kami...Tingkap terbuka luas n grill diumpil keluar hingga pecah simen2 dinding rumah..Sebelum masuk umah my dear tanya letak brg kemas kat mana..then me terus p ke tempat rahsia n Luckily Alhamdulillah si penyamun hidung belang tu x jumpa brg2 berharga..But Unluckily si pencuri telah meninggalkan 'najis' mughallazah kt umah kami...Grrrr grrrrr geram tol! kambing gurun punya penyamun...Ramai sedara-mara n few frens yg tahu ckp maybe rumah kami ni...

Teori 1:
ber'pagar' so dia boleh masuk but x ley keluar..if nak keluar kena tinggalkan 'tanda'..

Teori 2:
Ilmu pukau..so that org rumah x perasan berlaku kecurian..(perasan pe nyer..sah2 umah x de org..)

Teori 3:
Penyamun ni nak menguatkan ilmu batin derang so kena tinggalkan 'tanda' di beberapa buah rumah..

Teori 4:
Maybe penyamun x nak bagi diri dikesan..so, kena tinggalkan 'tanda'...(yekkkk....bagi kat anjing pengesan polis pn ntah sanggup ke x anjing tu nk hidu...yekk yekkk....)

Teori 5:
Ni teori dr kami..teori psykologi...agaknya si penyamun ni bengang x jumpa brg2 berharga kt umah kami..so nk bg dia puas hati dia bg 'hadiah' pd kami...(silap rumah la brooo..)

So, slps buat aduan polis..n lps polis dtg menyiasat maka polis pn x dpt nk tlg..just boleh buat rondaan lebih kerap n amik gambar n buat statistik pecah umah di area kami...N beberapa nasihat telah diberi bagi mengelakkan rumah kami dipecah masuk again (minta2 dijauhkan)..TQ abg polis..

So..kesimpulannya drpd topik blog hari is ada juga malang yg berbau...bau najis...eeeee..yekkkk yekkkk....


P/s no pics added..(kang korang tgk pics terus x de selera sebulan..)..

Tuesday, October 12, 2010

New Gadget for Us..

2 comments
Hello...blaa...blaa...blaa..tutttttt.....40% conversation ----> HP off mode
Texting frens n family...typing..typo..typo..99% typing conformation n ready to send ------>HP off mode
Charging not less than 2 hours...(lamaa wooo nk cas ini HP)... ----->HP tetap nk off tetiba ikut suka ati..
Waiting call...caller received.= none..tak dengar sezarah suara pun

KESIMPULANNYA: Sila beli HP baru...hehehe

HP ni samada majuk atau mmg minta ditukar...Rasa mcm baru je beli tp mslh mcm dh 3-4 thn guna..HP skng mmg kurang berkualiti x mcm HP dulu-dulu..Kami beli HP ni sama-sama..simptom rosak pun sama n last2 give up n mulalaa nk ganti yg lain. Bab-bab tukar HP ni serahkan kpd my dear..He is nerd n geek n always doing research utk each items yg bertekno..Kalu nk beli PC or hardware stuff, abis setiap floor kt lowyat dia jelajah..surrender lepas ni x moo ikut..patah kaki wooo...Last week, finally hajat dia nk beli PC n hardware utk gaming stuff dia pn termakbul..Mcm2 dibeli, which i really dunno what kind of stuff yg dia beli utk dipasang lalu menjadi sebuah komputer. 


Errrr...bykkan..hehehe..

Then, berbalik kpd our phone..hajat dihati dh lama nk beli iphone4..coz mmg dh fall in love with that things..geramm tgkkk...grrrr..grrrr...mmg ada saving utk beli hp ni but then my dear dh promise nk belikan utk hadiah bday bulan 5 yg lepas..so i kept his promised n tunggula hingga launching iphone4 dr Maxis..Nk beratur utk beli hp ni mmg lama bangattt okay..maklumlah bukan sy jer excited nk beli..ramai lagi rakyat kt malaysia ni yg tunggu..so kami tunggu hampir 5 jam..heheh..My dear mula-mula nk beli HP lain utk diri sendiri but then decide nak beli sama2 lak...weeeeeeeeeee...(double happy) sbb boleh ber facetime dgn iphone sama..heheheh...


Am so happy...:D thxs a lott to my dearie en.hubby...sayang kamu...<3

Monday, October 11, 2010

Saya ada cucu sedara....:D

2 comments
Yer..saya sudah jadi nenek..heheh..Kalau adik beradik ramai mcm ni mmg possibility utk dpt anak sedara sebaya, n muda2 dh jadi makcik n nenek mmg mudah...Setelah buat pengiraan manual secara x rasmi, anak sedara ada 32 org..cucu sedara skng dah ada 4 org..byk x? ke korang lagi byk..heheh..So, cucu sedara ke4 ni sempat la p melawat baby ni coz bersalin dekat Bangi, senang nk tgk..

Nama : Qistina Amani Mohd.Azril
Berat : 3.4 kg..
Mak baby : Syahirah Abd.Rahman (Anak kpd kakak sulung, arwah kak Azizah)

Mula-mula dgr nama baby ni mcm ala-ala perfume Georgio Amani/ artis syarifah amani..hehehe..Apa2pun seronokla layan baby ni..baikkk jer x byk kerenah..sepanjang teman baby n mak baby masa minggu 1 dlm hari n pantang tu x dela susah pun, bg minum susu, salin pampers, bedung2, dukung2..nyanyi2..papp papp montot baby suruh tidoo.hehehe..mudahkan??? :p ..Cuma kesian kt mak baby kena scissor..pergerakan pun x sebebas ibu bersalin normal..


Inilah baby Qistina Amani...

Perkahwinan di bulan Syawal.

0 comments
Alhamdulillah, ramainya kawan-kawan dah mendirikan masjid. Especially di bulan yg mulia di hari raya..Mmg byk sgt jemputan dr kawan2..tp yg kami sempat p n snap a few pics sbg bukti kami dtg is glam wedding junior UKM aka kwn segossipan masa zaman2 belajar dulu..heheh..Wedding Nawal n Firdaus. Majlis ni mmg glam abis la sbb buat utk 2 pasangan (sekali dgn abg Nawal)..Maka keluarga diorg pulun abis2an buat yg terbaik utk anak2 diorg..Berlangsung di Dewan Puspanita, Putrajaya..Makan beradab @ dinner time. Seronok sgt p wedding dia sbb ada video montaj, pengerusi majlis pula drpd penyanyi Nash..then ada nyanyian drpd warisan johor..So, for me agak grand but terlalu formal..x ley nk huhaaaa huhaaaa..hehehe..Makanan lauk-pauk pun sedap2..lauk ikan sweet sour dia perfectt..sedap sgt..Frust sket sbb x dpt nk tngkp pics Nawal betul2 coz time nk snap ada jer flash sana sinunn..so mostly pics byk x cantik coz over exposed dgn flash.

P/S suka sgt time ayah Nawal bg speech utk anak-anak n menantu derang.."Show me ur manhood!!"  huhuh..:p

Next..wedding my cousin (Alin) anak kpd Pakcik sebelah mak..Berlangsung di Dewan Permata Petronas, Bangi..hmmm skng ni semua wedding senang buat kt dewan jer kan..adalah pro n cons kawen samada @ dewan or umah..Tapi kalu x nak fikir penat2 badan semua..boleh la vote utk Dewan..But kalu nk lebih merapatkan silaturahim saudara mara n jiran2 tetangga..ley la vote utk rumah..Kt rumah ni majlis x delah formal sgt n nk lepak2 sembang lama2 pun boleh..huhuh. Kalau kt dewan tu kul 5 dh gulung2 karpet n lipat2 meja...mcm suruh balik cecepat..heheh..(ni hanya luahan pendapat dr sy..:D)...Apa2 pun happy sbb dpt jumpa sedara mara sblh mak..Hug2 kiss2..then ley update no tepon diorg utk future reference..heheh

P/S untuk kawan-kawan (Alan..emoi..are-ai..dayak..so sorry x dpt nk dtg wedding kamu coz clash dgn kenduri lain n balik johor pun x sempat nk rushing2 kenduri kt sini..)..

Open House Raya 2010

0 comments
Hampir 3 minggu x update blog ni..Rindu pula tangan ni nak main taip-taip..heheh..Raya pun dah abis..So boleh la nk citer sikit beberapa open house yg kami dh pergi..Yang wajibul pergi Open house company my dear..Sbb makanan every year mmg marvelous..Semua booth mknn nk singgah..ada booth satey, lontong, nasi beriyani, lemang, ketupat palas, nasi impit, abc, cendol, desert2 kuih moden n traditional, kambing tergolek-golek ada, popia rolls..mcm2 ada...semuaa dpt rasa..buah tangan cam last year juga..dodol..tp thn ni dodol sedap dr last year..thn ni dodol kedah...lembutt jer bila mkn..


Then, thn ni x pernah-pernah p open house UKM..Bff aka Ila Mok ajak dtg juga..So, p la juga..terjumpa la kwn2 dr Kolej, staff2 canselori, staff akdemik..kesimpulannya warga UKM lah..Open house ni awal kul 9.30 pg dh bermula..Dtg2 jer perkara pertama yg org beratur panjang nk mkn satey..letak je abis..letak je abiss...mmg efisienn derang2 ni bab2 melicinkan mknn...hehehe...Then, ada la show2 dr artis kebudayaan UKM sbg hiburan..n dh nak balik tu VC (vice canselor) UKM bersalaman ngan semua org termasuk la sy..piece...:p

Open house seterusnya, umah Neena..Kawan baik masa zaman belajar kt UKM..same department, same college, same courses...byklaa sama..hostel pun dulu menghadap bilik dia..ley main cak-cak lagi..hehehe...Neena ni dh lama bermastautin kt JB, then tetiba lps kawen ni migrate kt Putrajaya dgn hubby dia..So, certain frens yg dikenali dijemput..Sblm p umah Neena, dia dh pesan bwk album kawen masing2..yg bujang2 bwk album tunang atau Bf album..hua hua..seronok2...Mcm2 la si Neena ni masak, kuah kacang, soto, ayam berempah, nasi impit..sambal kicap dia..pergghhhh..berapii..kuar asap kt telinga..kui kui...Khaty, Juz ngan my dear, mkn rilekss jer...mmg kaki pedass..kitorng ni dh jelir2 lidah dah..huhuh..lawak2..Pe2 pun seronok la reunion ni..suke sgt jumpa korang..


Sempat juga p open house rumah pensyarah n ada rumah yg x dpt nk p sbb clash ngan kenduri kawen cousin n kwn2 lain..Then, rumah colleague my dear (Nik) pn x dpt p..My dear p sorang2 sbb time tu me tgh pms..sakit wooo...

Wednesday, September 22, 2010

Raya 2010-Kuala Terengganu vs Muar

1 comments
Salam lebaran kpd keluarga, sahabat handai, kaki bloggers dan kaki skodeng yg sudi melawat blog saya...heheh :D


KT.........

Tahun ni merupakan sejarah dlm hidup n pecah rekod sebab bukan beraya di Kg sendiri..Tapi beraya di KT (Kuala Terengganu) bersama hubby tercintasss...Rekod ni dipegang selama 25 thn..fuhhh..lama tu..Hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri..mmg la best kalu dpt beraya Kg sendiri tp pengalaman beraya di tempat lain pun best jugak..kalu yg jd perantau tu lg sedey coz x dpt balik Kg lgsng...Me? Timur-Selatan jer..so every single year kena bergilir-gilir..balik 2-2 Kg tp selang-seli samada balik Johor/Tgganu..

So, memang sudah ku duga, ingat balik KT dpt la merasa masakan sana tp jd kes lain..My dear suruh masak lontong n sambal kacang n rendang utk hari raya...uwaaaa..uwaaaa...buli org...sib baik dh menuntut ngan mak Muo.. kalu x abis keras otot-otot ni di tempat kejadian..hehehe...syok jugak sbb mak mertua ngan ipar pon tlg sakan..Me, still malu2 kucing lagi..(cuba balik kg sendiri..hilang terus malu..kekadang sebatu suara dh dengoo...hohohoh)


Then raya pertama tu kecewa coz x dpt solat raya sesama..sempat puasa 29 hr jer..(hr terakhir dan lg stgh jam nk berbuka, me dh sambut hari raya dulu...heheh)..


Pengalaman beraya kt sini, even x ramai suadara-mara belah my dear tp sambutan tetap sama..ada kuih raya, duit raya (dh besar2 pn dpt gak..my dear bg..yippie!), then ada mskn berat cth nasi dagang, laksa tgganu, pulut kuning n gulai kawah, lemang...masalodeh n kuah kacang??? mmg x wujud okeyyy kt sini..diorg yg dtg melawat umah kami pn pelik2 ayam dan blurr2 still x tau nk mkn mcm mana..I mean nk mix up kuah2 lain..kalu kami belah selatan ni kan campur n bedal je masalodeh n kuah kacang n rendang ke..kari ke..ngan ketupat nasi..ada tu mkn nasi impit ngan masalodeh jer..hehehe..

Selepas habis beraya umah saudara-mara di KT, then..on the way nak balik umah kami sempat singgah ke rumah terbuka menteri besar terengganu di kompleks seri iman..masa ni dh agak lewat petang..tp my dear ni mmg suke sgt melencong umah yg dia nk lencong smpi umah menteri pn dia layannn...huhuh..byk mknn dh habis cuma tinggal satey n kuih2 raya..so kami mkn apa yg ada..then baru la balik umah dgn kekenyangan..erkkkk..Alhamdulillah..tido jap.. :p


Raya ke2 kurang aktiviti sbb dh abis beraya umah sedara mara so kami beraya umah kwn adik ipar..Farid..kwn dia bukan sebarang kwn..anak dato' rupanya..buat rumah terbuka 4 hari berturut2..Mula2 segan gak sbb umah besar x hengattt..tp my dear mmg kaki layannn..bab2 mkn no.1..heheh..so kami masuk jer n salam tuan rumah..memang peramah orgnya..semoga dimurahkan rezeki..Me n my dear perasan yg menu derang cam sejibik mcm menu rumah terbuka menteri besar..agak2 nyer sama tender catering..huhuhu.. 


Aktiviti mlm-mlm..kami main mercun..weeeeee...mercun roket jer ada..mls nk cari stok lain...


P/S x puas mkn masa berada di KT coz time ni kena ulser kt area pipi n mulut..bykk wooo..tp nk mknn gok sbb rugi x rasa mskn derang...
-
-
-
Muar.........

Raya ke3 br bertolak ke Muo..siap pakai bj raya sekali sbb tibe umah jer terus nk beraya umah sedara mara..xcited abisss..sedara mara kt sini ramaiii sgt tp umah dekat2..so jimat masa dan perjalanan..:D..

Balik kali ni frust sbb lauk-pauk raya habiss sudahh..licinnn x de pe pun..beser ada la saki baki..ni x..haprakkk x dak..masak ayam 15 ekor buat kari, daging berkilo-kilo buat rendang, masalodeh periuk besor..ketupat 150 biji..lepat berkilo-kilo..habiss licin raya pertama tuh..adik beradik n anak2 buah je nih..then raya ke2 ada kenduri doa selamat masak briyanni gam..pon habiss...raya ke-3 ku balik jerr dh licin...sob..sob...x merasa pon...pasrah 2 saat..pastuh recover balik coz mak masak lauk lain..bedal jer..weeeeeeeeee cheers :D

Then raya kt Muo sempat ada org buat Marhaban..merasa la juga my dear suasana marhaban kt Kg..sebab rumah kami giliran no.2..So proposed kt mak beli buah pisang jer..tp bila time nk shopping buah...mak bukan beli pisang jer..buah lain pun dia sapuu..kami beli buah dulu langsat ngan tembikai..then petik buah mata kucing tanam sendiri kt rumah...so rumah kami dh jadi kedai buah..heheh..tp syukur sgt coz semuanya habis just tinggal beberapa biji pisang..Alhamdulillah x membazir...


P/S lawak tgk my dear yg blurr2 ayam di suatu sudut ketika marhaban coz dia x hafal pun..lain la kami ni..dari kecik ikut bwh ketiak mak p marhaban sana sinun smpi dh naik hafal..heheh..

Thursday, September 2, 2010

Minggu ketiga berpuasa

5 comments
Dear Blog;

Lama sudah x update blog..Mlm ni ada masa terluang, so bolehlah updates utk minggu ke-3 berpuasa..sementara nk tunggu brownies masak (ececeh..nk tunjuk kerajinan wat brownies mlm2 ni lak yer...:p)..Anyway, minggu ni utk berbuka puasa, ada yg masak sendiri, ada yg just tapau, ada yg mkn di luar n paling best part balik kg @ Muo..umah mak saya...piece...:p..Dlm minggu ni just masak mknn simple2..Lauk daging masak merah ala thai, sambal tumis sotong, sayur goreng jawa n my dear buat desert, puding trifle..(I already put few recipes dlm blog resepi kami)..bolehla mencuba kalu berminat..:D
 
Posted by Picasa

Balik kg. Kali ni best juga coz my brother, Lee dan kakak ipar turut ada plus dengan kehadiran keluarga baru lagi, baby gurl (Nur Nadhirah)...Setiap kali maknya p mandi ke..tgh mkn ke..tertidoo lena ke..Me terus bertukar menjadi nanny..supaya baby x kuat nangis...Baby ni nk kena ada org kat seblh dia kalu x conform nk nangis..(mcm ada heat sensor lak yer...) huhuh...Balik kg. Kali ni jugak bawa my pet..Koko..Si Koko masuk2 umah nk buat inspection la kan check mahkluk2 perosak kt umah..Abis tikus, cicak, lipas lari bertempiaran...hehehe...tikus yg rajin berjoget2 dan keruk2 kt dinding pn x rancak berbunyi..cicak pn takut nk main cak-cak kt dinding umah tu..labah2 pun cuak tgk Si koko..Part paling best, ley pandai pula Koko buang air kat lubang tandas dlm umah kt Kg...(tgk la tuan dia ajar mcm manakan..hehehe)..Normally, kalu kt umah sendiri mmg ajar dia buang dlm lubang tandas...
 
Posted by Picasa
Hadiah utk baby Nadhirah from auntie Fairuz n uncle faidzal..:D

Kembali kpd mode berbuka di Kg..Seronok x hengattt...Kami balik jer..mak masak kari ayam, ikan tenggiri masak asam pedas, tempe kicap, cucur udang...perghh..enak bangat..Then, kakak dr Melaka calling2 roger2 nk dtg berbuka puasa sama dgn anak-beranak lain..Kak Ruby tapau dr PARAM lagi..air 5-6 jenis..MasyaAllah..anak-anak masing2 nk air lain2..heheh..layankannnn aje..yg penting air sirap bandung soda abg ku buat memang terbaekkk..kenyang dan kembung minum air jer..Alhamdulillah..
 
Posted by Picasa

Balik kg. Kali ni juga my dear mmg plan nk balik lama sket coz nk amik kad nikah kami yg dh mmg lama x berambil..dh berhabuk agaknya kt pejabat agama tu..Mana tidaknya..tiap kali balik terlupa bawa sijil n resit la..then bila bawa sijil pejabat tutup la..aiyoo..byk sungguh halangan..dan kali ni bila semua dh lengkap...tiba-tiba pegawai di kaunter buat 1 statement..
”Ni sijil nikah x laku ni.......”
..Me n my dear saling berpandangan satu-sama lain sambil membuat muka blurr2 ayam kami..
”Tau x knapa??...”
sambung lg pegawai tersebut..Kami pun tilik punya tilik la sijil tu...Then x sempat tilik abis, pegawai tu terus bg tau jwpn lalu menuding ke arah satu ruang kosong..rupa2nya pegawai kadi x tandatangan..Ya Allah, wat suspen jerr derang ni..Ingat pihak kami yg salah kan..tp pihak derang yg salah..Kadi tu pun dh pindah mana ntah..Wallahualam..tp yg penting aku kena p pejabat agama Again! Utk amik sijil nikah yg dh lengkap..(ada juga berlaku kecuaian mcm ni yer)..huhuh..kad nikah dh dpt sijil nikah pula yg pending..

Di sebabkan raya kali ni, balik ke Kg sebelah my dear..So, takut la kan tetiba ibu mertua request buatkan juadah utk hari raya..dtg angin cuak tanpa persediaan mental, takut keras kejung otot2 ditmpt kejadian...hehehe...Apa lagi,
“maaaaakkkk..hari ni berbuka lodehh ngan kuah kacang eh..nanti org p pasoor cari brg...”
pe lagi, kena menuntut dengan my one n only beloved chef..mak..Pergi pasoo, cari bhn2 yg patut Then cari ketam juga sbb my dear is antu ketam :p...Dia demam nk mkn ketam..hr sblm tu dh masak ketam masak cili api..esokkan nya ketam masak sambal..Plus, Lee beli kupang pulak..aiyakkkk...mmg antu seafood ini org..:P...Lee demam nk mkn mee bandung juga (aiyooo tembolok naga ini org).so, buatkan juga takut kempunan x dpt mkn air tgn adik dia ni..hehehe :P...Oh..berbalik kpd menuntut memasak dgn mak..Senang jer rupanyaaa wat lodeh n sambal kacang..(tu laaa...masa kecik2 mak kite masak..kite main bawah tangga, kan dh kena berleterr)...I’ll put the resepi dlm blog resepi kami nanti..cheers :D

Oh ya, dlm minggu ke-3 ni juga kami ada berbuka puasa di luar..Kali ni jauh sikit, di Seoul..jauhkan?..heheh..Ni semua gara-gara godaan from Shukur (my ex-coursemate masa di UKM)...Kerana membaca blog kamu, nafsu menjadi2 nk mkn di Seoul Garden. Restoran ni paling dekat di area kami which is kat area ioi Mall, Puchong...Apa yg menarik tmpt ni ada grill sendiri setiap meja n nak ambil mknn pun dekat2 jer...Not bad tempat ni, cuma restoran ni tutup awal..x ley nk mkn puas2..Kalu tempat-tempat mcm ni lebih suka luangkn masa lebih dr 2 jam..baru lah boleh menikmati mknn...So, inilah 1st time mkn mknn ala-ala korea..
 
Posted by Picasa

Keesokkan harinya, duduk rumah diam-diam perap ayam n grill it! ala-ala citer license to grill..heheh tp sbb tiada grill kt rumah so panggang atas pan pun boleyy..(use ur on creativity utk survive) yeay! then masak sayur goreng n tempe goreng..Wallaa!
 
Posted by Picasa
Ada juga hr berikutnya tapau dr PARAM coz budget nk melawat anak sedara yg dh smpi masa utk labor..tp rupa2nya false alaram daaaa...just contraction..

Hr ni mode masak still maintain rajin lagi..so try masak pasta macaroni+spiral berkeju..hehehe..lemak berkrim youuuu..!

Ting! Brownies dh masak...1st trial slalunya x perfect..but for me 1st time is the best time n moment ever!
 
Posted by Picasa
P/S brownies ni 99% hasil usaha gigih my dear..Me? tlg pukul butter n telur jer..:p

Thursday, August 26, 2010

Kamu sungguh kejam...

1 comments
Kamu sungguh kejam...

Bila sy gembira...
sy x sabar nk ber’emoticons’ nk tunjuk betapa gembiranya sy pada kamu..

Bila sy sedih....
Sy x teragak-agak nk menangis dgn ber’audibles’ dengan kamu..

Bila sy teruja....
Sy x keruan nk beritahu pd kamu dgn ber‘imvironments’ dengan kamu...

Bila sy boring...
Sy x segan silu jemput ber’activities’ dengan kamu

Bila sy marah (@%&^!%*&!)...
Sy x suka nk marah kamu tapi sy nk luahkan jua bersama kamu...

Bila sy benci...
Sy x cukup tangan nk luah emosi dan terus ‘buzz’ dengan kamu...

Bila sy nakal...
Sy x cukup mulut nk bergosip dan jemput ‘conferencing’ dengan kamu-kamu...

Bila sy rindu...
Sy x sempat nk hilang rindu, terus nk ‘voice call’ dan ‘video call’ dengan kamu..

Semua saat-saat ini hanya ada pada kamu (AIM , eBuddy, Gizmo5, Gadu-Gadu, IBM Lotus Sametime , iChat, ICQ, CNET, IMVU, Meebo, MXit, Paltalk, Skype, Tencent QQ, Windows Live Messenger, Xfire, Yahoo! Messenger, Google Talk, Facebook dan segala bagai IM servis...)

Kamu sungguh Kijammm S*** ****Y .......

kerana block servis ini..Tak dapat sy nk berkongsi dengan kamu-kamu...


P/S luahan seorang insan yg x dapat nk ber'Instant Messaging' dengan org lain..
-
-
-

Monday, August 23, 2010

Minggu kedua berpuasa

3 comments
Yeahhh..gumbira dh masuk minggu ke-2 berpuasa..Syukur sgt2 n so far 'me' belum 'berhari raya' lagi..:P..Hari ke-10 berpuasa, Alhamdulillah...still energetic nak main masak-masak di rumah dan stok sayur-sayur perlu di habiskan sebelum rosak...Well tinggal capsicum shj..so, in my mind is mee goreng...Mee kerinting Cintan mmg sedia ada dlm almari..Wallaa! Siap 1 hidangan utama..My dear x mau mengalah...Awal2 lagi dh buat research utk perap ayam berempah..:P Kami pn bersama mengerah tenaga yg ada utk siapkan juadah berbuka..Dalam kesibukkan menyiapkan juadah berbuka, tiba-tiba rezeki dtg bergolekk...huhuh..(jiran sebelah kami) b’balas kuih dgn kami..syukur sgt sbb on that day kami x buat/beli manisan pun..tepat pukul 7.25 pm..Mission accomplished..feyuhhhh lega...Lepas siapkan hidangan..azan terus berkumandang...Mmg cantekkk sgt waktu tu...
P/S lepas ni kena memasak lebih pantas coz waktu berbuka semakin cepat..so far kami ada masa memasak 1jam 15min during weekdays..Maybe lps ni kena get ready bhn2 sblm tido..then balik keje, ley main campak2 jer..:p huhuh

Posted by Picasa
Then, keesokkannya (hari ke-11)..Plan ni dah lama kami berdua plan..family plan..(not that family plan...:p)..Plan yg dirancang dr family sblh my dear iaitu Potluck di bulan ramadhan..Mmg tarikh ni yg paling sesuai coz semua free during this day..Seronok dpt gathering sekali-sekala..berkala-kala pn boley...hehehe..So, me n my dear dh plan nk buat desert jer coz rumah makcik dh masak juadah utama..So, desert kami buat is Kek Batik dan Kuih onde-onde/ buah Melaka. Kek Batik ni kami buat mlm sblm Potluck..then kuih onde-onde kami buat ptg lepas solat zohor..Simple jer buat kuih ni..just uli2 then golek2 letak gula Melaka dlm tepung yg dh diuli..sempoiikan?? Potluck berjln lancer Alhamdulillah..N balik umah kami tapau desert pudding caramel dan juga makcik my dear beri telur masin yg belum rebus...yahuuuu..my fav.! :D TQ so much...(dh rasmikan sebiji telur..memang lemak rasanya...)

Posted by Picasa
Hari ke-12, akibat kekenyangan teramat..kami tidur lmbt hr sblmnya (lps balik dr Potluck)..Rumah kami sgt messy...amik masa 2 jam lebih juga nak bersihkan rumah..sapu sawang, buang sampah, bersih kipas, almari berhabuk, tukat kedudukan meja, mop dr bilik atas smpi bwh..feyuhhhhhh....sweatysss n bersin x hengatttt (maknanya habuk umah kami tebal..hehehe)..then lps siap semua, sblm tido rasa pinggang ni nak tercabut...belum tulang blkng lagi..rasa mcm longlai2 gituhh...huhuh..kami sahur awal dat nite...Zzzzzzzz.....Nak dijadikan cerita, coz kami penat sgt...maka hari ke-12 ni kami mengelat x memasak pun..masing-masing surrenderrrr...So, kami pergi ke PARAM..tapau nasi kerabu (for me) n nasi lemak peparu (for my dear)..Aci x??? Hehehe

Posted by Picasa
Hari ke-13, aura memasak dtg kembali...:P hari ni masak nasi goreng cili padi n ayam goreng berempah..again..(sedap arr ayam goreng berempah my dear buat)..suruh dia buat skali lg..perap lg lama lagii sedappp..Marvelouss! All the recipe boleh usha di blog buku resepi kami yg kami br create..tp x banyak lagi resepi yang ada sbb almaklumlah..kami budak baru belajarrr....Well enjoy it..huhuh

Posted by Picasa

Indahnya memasakk...yippiee!!

Friday, August 20, 2010

Mood disorder siri 1

3 comments
Kalu check kamus..mood disorder adalah istilah yang diberikan oleh sekumpulan diagnosis dalam Diagnostik dan Statistik Manual of Mental Disorders yang mana mengklasifikasikan sistem dimana gangguan pada suasana hati orang tersebut dipercayai menjadi ciri utama..

So, nak kata sakit mental tu idokk ler jugak..cuma suasana hati tgh x stabil..hahaha

Tetiba pula angin mlm ni gataii nk tukar template blog wajah baru..heheh..tp elemen PINK masih ada lg..plus ada elemen kanak2 riang..hahaha..wat do u think?? patutkah sy teruskn/ kembali kpd asal? :P

Wednesday, August 18, 2010

Minggu pertama berpuasa

3 comments
Dear Blog;

Skejeapp jer dh hari ke-8 berpuasa..Alhamdulillah..hmmm..Rasa macam lamaaaa sangat x singgah blog sendiri..huhuh..Anyway, as usual..updates of my life..Sepanjang bulan ramadhan ni Alhamdulillah..ada tenaga nak memasak kt dapur..Kalu xde pn apa susah, pembantu chef ada..:P ..So far, pecah rekod thn ni coz memasak melebihi beli mknn kt bazaar (ecehh..ecehh..nk tunjuk model isteri solehah :p)..KAlu beli pn kuih/minuman lazatt..Btw, thanks to my dear coz he just eat..n keep eating all the food that I’ve cooked and showed his appreciation by writing it tru his blog..So, u guys can sneak in tru his blog..hahaha..kemalasan melanda..Kami ada plan gak nk buat blog utk resepi..saje suka-suki..sape2 antara kami rajin ley update bebila free..senang nk buka kitab resepi smula kalu terinigin nk masak something..huhu..will c bout dat..

3rd day of ramadhan..apabila kelopak mata menjadi berat...bebola mata dh kemerah-merahan (mmg ngantuk giler) akibat kekenyangan...Plus kepenatan teman junior pergi temuduga..Akibat terlmbt beberapa minit terpaksa ikut giliran dan akibatnya tunggu lama tahap gaban...Rasa nak masuk jer bilik temuduga tu n usha apa ke hal la lama bangatt...(tp fikiran ni masih lagi berfikiran waras Cuma emosi jer x stabil)..Dr pukul 3-5.30 pm dgn 3 calon temuduga..aiyakkk...Seorang demi seorang kluar dr pejabat nak balik umah..sambil memikirkan bazar2 ramadhan yg best or fikir masakan utk hr ni..Me n my junior terkebil2 biji mata tunggu giliran..last-last x tahan lama sgt kami pun mohon diri...(Rasa sgt membuang masa kan time tu..huhuh)..X pela...anggap jelah tu semua ujian...Btw, kembali kpd momentum tgh mengantuk sgt..huhuh..tiba-tiba ada panggilan drpd kak Ruby..
'x tgk abg ksygn ko ke..dia dh balik umah dh dgn baby?... '
dgn perasaan blurr2 akibat ngantuk
'arr ye ke..ingat kt hospital lagi'
..aisehh umah dia dh la jauh...melepass nk tgk baby..
'p la tgk dia..cian dia x tau pe2 pasal baby..'
(budget adik dia ni tau la sgt pasal baby..heheh) Oh ya kak Ruby tinggal kt Melaka..lg jauh berbanding kami kt sini..Dgn perasaan xhausted berbaur-baur xcited mmg nk p tp jauhh maaa...lastly ambil kptsn x nk p...Then, my dear nyampuk2 ayam..
'nk p jom lah..'
tetiba..mata ni segar-bugar..Call my sis kt Kg.Br n my brother ajak p skali..Kami pn memecut dgn kelajuan 100-120kmj tunggu my sis somewhere area chow-kit..Chow-kit malam-malam mmg sama happening dgn waktu siang..Jam jer mmnjg kt area tu...Tp apa yg menarik kt pasar Chow-Kit ni u olls boleh cari sayur-sayuran kampong mcm pucuk ubi, petai, halia mcm2 spesis, ulam raja, pegaga...mcm-mcm adaaa...Tujuan kami ke situ coz nk cari halia bara utk my SIL..mmg bagus utk ibu2 lps bersalin..oh ya..ada petua br tau dr my sis..kalu ibu br bersalin x keluar lagi susu ibu atau sikittt sangat..boleh makan lobak putih utk banyakkan susu..x percaya? percayalaahhh..huhuh..Then kami pn melawat my brother @ Segambut..Yeay dpt tgk baby gurl..tomeyy tomeyy plus dpt mkn durian beli kt Chow-kit...huhuh..pukul 1-2 am br balik umah semula..dats the long day journey of my 3rd day of ramadhan..

 
Posted by Picasa


4th day of ramadhan, 1st weekend during ramadhan..My dear promised me to cook during weekend if we don’t have any plan..So, mmg cantikla minggu ni x de pe2 plan..Yeay, he gave his word n cooked baked macaroni cheese seafood + kuih keria..Masakan mmg 1st class..Marvelous! tp masa hormone adrenalin tgh membuak2 + xcited nk mkn utk berbuka puasa lagi 1 saat jer lagi nk dgr azan berkumandang n at the same time cuba snap few pics utk tatapan u olls bagi melilih air liur...:P..tetiba jerr elektrik x de..blackout umah kami weh..hampesss...(tu la niat x baik coz nk bg korang drooling~2 sambil tgk masakn kami..hehehe)..so kami tetap teruskn niat kami dgn bantuan lilin dan torch light kecikk..snap..snap..maka inila hasilnya...ceng..ceng..ceng...

 
Posted by Picasa


Then, keesokkan teringin nk mkn nasi ayam n org pertama yg pop up dlm fikiran is Kak Nor..Coz nasi ayam dia mmg simple tp rasa meletoppp! Pomm! Pomm!..(maknanya sedap n lazat..heheh)..Oh..ya, terlupa...Kami sempat buat 1 jenis kuih raya yg mmg sgt mudah dan ringkas..KUIH SEMPERIT...mmg simple tapi part paling memerlukan tahap kesabaran is part nak tenyeh-tenyeh adunan tu masuk dlm acuan then picit smpi keluar ikut shape yang ada..Sbb beli acuan manual n dah memang ada dr thn lepas..gunakan apa yang ada..Part paling best bila nk sprinkle hiasan atas biskut tu..then letak biskut dlm oven n few minutes amik bauuu...huhuhuh..nikmatt..rasa bangga dpt buat biskut yg simple itu...this is our 5th day of ramadhan..

 
Posted by Picasa


6th day of ramadhan, we recycled mknn lebih dr hari ke-4 puasa (macaroni) coz terbuat lebih..simpan dlm fridge n panaskan shj..mudahkan...heheh

Semalam, iaitu hr ke-7 berpuasa...Oleh kerana tetiba penyakit pening-pening lalat dtg..x dpt nk masak dgn air tgn sendiri..My dear yg tlg masak..(ish..ish..x aci..nk pecahkn rekod memasak tbyk yerr.....) tp nk buat mcm ner..keadaan x mengizinkan..My dear masak kari ikan dan tempe goring cicah sambal kicap...perghhh..meleleh air liur...seriuss sedap...oh..rempah kari kami beli cap Aliff, brand baru la juga n yang penting rempah ni NO MSG..mmg badan ni ngengada x ley terima perisa tambahan itu..kalu termkn conform migrainn....huhuh..

 
Posted by Picasa


Well, the rest of this week x byk perubahan Cuma improvise n variasikan masakan sendiri utk memikat hati suami..ecehh..cehh...Then, hari ni singgah fakulti melawat makmal tercinta melihat mesin-mesin beroperasi ke x..sib baik elok, kalu x dgn technician2 kena karate..(budget kuat la kan...). Then my dear call, minta dijemput coz x sihat...Cian kamu...sob sob..get well soon...Apapun hari ni dpt berita gumbira + confius..dpt email dr APIEMS 2010 paper & conference committee stated;
Thank you for your submission and support of APIEMS2010. Your full paper (ID:361 -Siti Fairuz Yusof ) uploaded successfully. We are looking forward to seeing and listening to your presentation at the APIEMS2010 conference in Melaka, Malaysia. Let me know if you have any question. Expecting a great conference!

So, maknanya paper itu accepted ke x?? Mmg la utk submit kena upload n of coz la dh upload successfully..cuma x tahu kptsn samaada layak/tidak utk persidangan tu. Kwn2 ckp maknanya accepted..So..syukur Alhamdulillah..kurang 1 pre-requisite utk genggam my phd.. cuma blurr2 ayam disitu..hmm..nmpknya esok kena menapak ke bilik supervisor utk 3rd opinion..heheh..

Tonite, plan nk buat kek batik utk berbuka esok hari n beri kpd jiran2 sblh yg mmg baik hati..Beri mknn kpd jiran sebelah-menyeblah pn pahala yer para2 blogger..huhuh..Tata..nite2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails