Monday, August 23, 2010

Minggu kedua berpuasa

Yeahhh..gumbira dh masuk minggu ke-2 berpuasa..Syukur sgt2 n so far 'me' belum 'berhari raya' lagi..:P..Hari ke-10 berpuasa, Alhamdulillah...still energetic nak main masak-masak di rumah dan stok sayur-sayur perlu di habiskan sebelum rosak...Well tinggal capsicum shj..so, in my mind is mee goreng...Mee kerinting Cintan mmg sedia ada dlm almari..Wallaa! Siap 1 hidangan utama..My dear x mau mengalah...Awal2 lagi dh buat research utk perap ayam berempah..:P Kami pn bersama mengerah tenaga yg ada utk siapkan juadah berbuka..Dalam kesibukkan menyiapkan juadah berbuka, tiba-tiba rezeki dtg bergolekk...huhuh..(jiran sebelah kami) b’balas kuih dgn kami..syukur sgt sbb on that day kami x buat/beli manisan pun..tepat pukul 7.25 pm..Mission accomplished..feyuhhhh lega...Lepas siapkan hidangan..azan terus berkumandang...Mmg cantekkk sgt waktu tu...
P/S lepas ni kena memasak lebih pantas coz waktu berbuka semakin cepat..so far kami ada masa memasak 1jam 15min during weekdays..Maybe lps ni kena get ready bhn2 sblm tido..then balik keje, ley main campak2 jer..:p huhuh

Posted by Picasa
Then, keesokkannya (hari ke-11)..Plan ni dah lama kami berdua plan..family plan..(not that family plan...:p)..Plan yg dirancang dr family sblh my dear iaitu Potluck di bulan ramadhan..Mmg tarikh ni yg paling sesuai coz semua free during this day..Seronok dpt gathering sekali-sekala..berkala-kala pn boley...hehehe..So, me n my dear dh plan nk buat desert jer coz rumah makcik dh masak juadah utama..So, desert kami buat is Kek Batik dan Kuih onde-onde/ buah Melaka. Kek Batik ni kami buat mlm sblm Potluck..then kuih onde-onde kami buat ptg lepas solat zohor..Simple jer buat kuih ni..just uli2 then golek2 letak gula Melaka dlm tepung yg dh diuli..sempoiikan?? Potluck berjln lancer Alhamdulillah..N balik umah kami tapau desert pudding caramel dan juga makcik my dear beri telur masin yg belum rebus...yahuuuu..my fav.! :D TQ so much...(dh rasmikan sebiji telur..memang lemak rasanya...)

Posted by Picasa
Hari ke-12, akibat kekenyangan teramat..kami tidur lmbt hr sblmnya (lps balik dr Potluck)..Rumah kami sgt messy...amik masa 2 jam lebih juga nak bersihkan rumah..sapu sawang, buang sampah, bersih kipas, almari berhabuk, tukat kedudukan meja, mop dr bilik atas smpi bwh..feyuhhhhhh....sweatysss n bersin x hengatttt (maknanya habuk umah kami tebal..hehehe)..then lps siap semua, sblm tido rasa pinggang ni nak tercabut...belum tulang blkng lagi..rasa mcm longlai2 gituhh...huhuh..kami sahur awal dat nite...Zzzzzzzz.....Nak dijadikan cerita, coz kami penat sgt...maka hari ke-12 ni kami mengelat x memasak pun..masing-masing surrenderrrr...So, kami pergi ke PARAM..tapau nasi kerabu (for me) n nasi lemak peparu (for my dear)..Aci x??? Hehehe

Posted by Picasa
Hari ke-13, aura memasak dtg kembali...:P hari ni masak nasi goreng cili padi n ayam goreng berempah..again..(sedap arr ayam goreng berempah my dear buat)..suruh dia buat skali lg..perap lg lama lagii sedappp..Marvelouss! All the recipe boleh usha di blog buku resepi kami yg kami br create..tp x banyak lagi resepi yang ada sbb almaklumlah..kami budak baru belajarrr....Well enjoy it..huhuh

Posted by Picasa

Indahnya memasakk...yippiee!!

3 comments:

faidzalmb said...

kejap jer dah 2 minggu puasa..alhamdulillah sempat gaks bbuka kat umah makcik as always setiap Ramadhan..tahun lepas beli jer, tahun ni upgrade buat sendiri sbb syg rajin, hehehe.. =)

ain shalalala said...

pergghh..sgt rajin masak ;)

Siti fairuz yusof said...

my dear: sib baik ada pembantu chef :p..TQ so much..
Ain: tulaa ain..kalu ko duk ngan aku seminggu ley naik bdn wokk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails