Wednesday, August 18, 2010

Minggu pertama berpuasa

Dear Blog;

Skejeapp jer dh hari ke-8 berpuasa..Alhamdulillah..hmmm..Rasa macam lamaaaa sangat x singgah blog sendiri..huhuh..Anyway, as usual..updates of my life..Sepanjang bulan ramadhan ni Alhamdulillah..ada tenaga nak memasak kt dapur..Kalu xde pn apa susah, pembantu chef ada..:P ..So far, pecah rekod thn ni coz memasak melebihi beli mknn kt bazaar (ecehh..ecehh..nk tunjuk model isteri solehah :p)..KAlu beli pn kuih/minuman lazatt..Btw, thanks to my dear coz he just eat..n keep eating all the food that I’ve cooked and showed his appreciation by writing it tru his blog..So, u guys can sneak in tru his blog..hahaha..kemalasan melanda..Kami ada plan gak nk buat blog utk resepi..saje suka-suki..sape2 antara kami rajin ley update bebila free..senang nk buka kitab resepi smula kalu terinigin nk masak something..huhu..will c bout dat..

3rd day of ramadhan..apabila kelopak mata menjadi berat...bebola mata dh kemerah-merahan (mmg ngantuk giler) akibat kekenyangan...Plus kepenatan teman junior pergi temuduga..Akibat terlmbt beberapa minit terpaksa ikut giliran dan akibatnya tunggu lama tahap gaban...Rasa nak masuk jer bilik temuduga tu n usha apa ke hal la lama bangatt...(tp fikiran ni masih lagi berfikiran waras Cuma emosi jer x stabil)..Dr pukul 3-5.30 pm dgn 3 calon temuduga..aiyakkk...Seorang demi seorang kluar dr pejabat nak balik umah..sambil memikirkan bazar2 ramadhan yg best or fikir masakan utk hr ni..Me n my junior terkebil2 biji mata tunggu giliran..last-last x tahan lama sgt kami pun mohon diri...(Rasa sgt membuang masa kan time tu..huhuh)..X pela...anggap jelah tu semua ujian...Btw, kembali kpd momentum tgh mengantuk sgt..huhuh..tiba-tiba ada panggilan drpd kak Ruby..
'x tgk abg ksygn ko ke..dia dh balik umah dh dgn baby?... '
dgn perasaan blurr2 akibat ngantuk
'arr ye ke..ingat kt hospital lagi'
..aisehh umah dia dh la jauh...melepass nk tgk baby..
'p la tgk dia..cian dia x tau pe2 pasal baby..'
(budget adik dia ni tau la sgt pasal baby..heheh) Oh ya kak Ruby tinggal kt Melaka..lg jauh berbanding kami kt sini..Dgn perasaan xhausted berbaur-baur xcited mmg nk p tp jauhh maaa...lastly ambil kptsn x nk p...Then, my dear nyampuk2 ayam..
'nk p jom lah..'
tetiba..mata ni segar-bugar..Call my sis kt Kg.Br n my brother ajak p skali..Kami pn memecut dgn kelajuan 100-120kmj tunggu my sis somewhere area chow-kit..Chow-kit malam-malam mmg sama happening dgn waktu siang..Jam jer mmnjg kt area tu...Tp apa yg menarik kt pasar Chow-Kit ni u olls boleh cari sayur-sayuran kampong mcm pucuk ubi, petai, halia mcm2 spesis, ulam raja, pegaga...mcm-mcm adaaa...Tujuan kami ke situ coz nk cari halia bara utk my SIL..mmg bagus utk ibu2 lps bersalin..oh ya..ada petua br tau dr my sis..kalu ibu br bersalin x keluar lagi susu ibu atau sikittt sangat..boleh makan lobak putih utk banyakkan susu..x percaya? percayalaahhh..huhuh..Then kami pn melawat my brother @ Segambut..Yeay dpt tgk baby gurl..tomeyy tomeyy plus dpt mkn durian beli kt Chow-kit...huhuh..pukul 1-2 am br balik umah semula..dats the long day journey of my 3rd day of ramadhan..

 
Posted by Picasa


4th day of ramadhan, 1st weekend during ramadhan..My dear promised me to cook during weekend if we don’t have any plan..So, mmg cantikla minggu ni x de pe2 plan..Yeay, he gave his word n cooked baked macaroni cheese seafood + kuih keria..Masakan mmg 1st class..Marvelous! tp masa hormone adrenalin tgh membuak2 + xcited nk mkn utk berbuka puasa lagi 1 saat jer lagi nk dgr azan berkumandang n at the same time cuba snap few pics utk tatapan u olls bagi melilih air liur...:P..tetiba jerr elektrik x de..blackout umah kami weh..hampesss...(tu la niat x baik coz nk bg korang drooling~2 sambil tgk masakn kami..hehehe)..so kami tetap teruskn niat kami dgn bantuan lilin dan torch light kecikk..snap..snap..maka inila hasilnya...ceng..ceng..ceng...

 
Posted by Picasa


Then, keesokkan teringin nk mkn nasi ayam n org pertama yg pop up dlm fikiran is Kak Nor..Coz nasi ayam dia mmg simple tp rasa meletoppp! Pomm! Pomm!..(maknanya sedap n lazat..heheh)..Oh..ya, terlupa...Kami sempat buat 1 jenis kuih raya yg mmg sgt mudah dan ringkas..KUIH SEMPERIT...mmg simple tapi part paling memerlukan tahap kesabaran is part nak tenyeh-tenyeh adunan tu masuk dlm acuan then picit smpi keluar ikut shape yang ada..Sbb beli acuan manual n dah memang ada dr thn lepas..gunakan apa yang ada..Part paling best bila nk sprinkle hiasan atas biskut tu..then letak biskut dlm oven n few minutes amik bauuu...huhuhuh..nikmatt..rasa bangga dpt buat biskut yg simple itu...this is our 5th day of ramadhan..

 
Posted by Picasa


6th day of ramadhan, we recycled mknn lebih dr hari ke-4 puasa (macaroni) coz terbuat lebih..simpan dlm fridge n panaskan shj..mudahkan...heheh

Semalam, iaitu hr ke-7 berpuasa...Oleh kerana tetiba penyakit pening-pening lalat dtg..x dpt nk masak dgn air tgn sendiri..My dear yg tlg masak..(ish..ish..x aci..nk pecahkn rekod memasak tbyk yerr.....) tp nk buat mcm ner..keadaan x mengizinkan..My dear masak kari ikan dan tempe goring cicah sambal kicap...perghhh..meleleh air liur...seriuss sedap...oh..rempah kari kami beli cap Aliff, brand baru la juga n yang penting rempah ni NO MSG..mmg badan ni ngengada x ley terima perisa tambahan itu..kalu termkn conform migrainn....huhuh..

 
Posted by Picasa


Well, the rest of this week x byk perubahan Cuma improvise n variasikan masakan sendiri utk memikat hati suami..ecehh..cehh...Then, hari ni singgah fakulti melawat makmal tercinta melihat mesin-mesin beroperasi ke x..sib baik elok, kalu x dgn technician2 kena karate..(budget kuat la kan...). Then my dear call, minta dijemput coz x sihat...Cian kamu...sob sob..get well soon...Apapun hari ni dpt berita gumbira + confius..dpt email dr APIEMS 2010 paper & conference committee stated;
Thank you for your submission and support of APIEMS2010. Your full paper (ID:361 -Siti Fairuz Yusof ) uploaded successfully. We are looking forward to seeing and listening to your presentation at the APIEMS2010 conference in Melaka, Malaysia. Let me know if you have any question. Expecting a great conference!

So, maknanya paper itu accepted ke x?? Mmg la utk submit kena upload n of coz la dh upload successfully..cuma x tahu kptsn samaada layak/tidak utk persidangan tu. Kwn2 ckp maknanya accepted..So..syukur Alhamdulillah..kurang 1 pre-requisite utk genggam my phd.. cuma blurr2 ayam disitu..hmm..nmpknya esok kena menapak ke bilik supervisor utk 3rd opinion..heheh..

Tonite, plan nk buat kek batik utk berbuka esok hari n beri kpd jiran2 sblh yg mmg baik hati..Beri mknn kpd jiran sebelah-menyeblah pn pahala yer para2 blogger..huhuh..Tata..nite2..

3 comments:

faidzalmb said...

Alhamdulillah dah seminggu kita berpuasa..rasanya tahun ni mcm dah lg byk kali kita masak compare to last yr tul ak.. :)
Oh n Alhamdulillah paper syg diterima..1 step closer now.. :)

Siti fairuz Yusof said...

TQ bee.......luv u..xoxoxo

faidzalmb said...

apsal nama blog jadik "Merah Jambu Menawan"?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails