Monday, April 23, 2012

Nurul Hanani 2 months old

2 comments
Hari ni my beloved daughter Nurul Hanani is 2 months old..Time passes so fast..2 bulan ni memang sgt FUN..Fun times bersama Hanani, mama n papa dapat tengok Hanani senyum, giggling, buat mcm2 bunyi "neh..owhh...ehh ehhh...owhh....nehhh...uwaaa uwaaa...hik hik.." heheh memang seronok..Hanani pun waktu siang x byk buat hal..time mandi jer seronokk sgt..time tidoo pun x byk kali sedarr mintak susu..Tapi bila malam menjelang kena main2 dulu ngan budak tecittt ni sampai dia penat then dlm pukul 10 or 11 or 12 pm baru dia tidur sampai ke pagi..bangun utk salin pampers n minum susu mama jer..pukul 10 pagi dia dh mengeliat-ngeliut minta dimandikan..maybe x selesa badan dah lekit2..huhuh..Then perubahan lain yang mama dapat rasa is Hanani buat mama dia mcm lolipop..ermmm kaum2 ibu di luar sana faham kutt..huhuh..
Nurul Hanani Mohamad faidzal..Mama n Papa will alwayz luv u forever..Ur our blessed gift from Allah..Insyaallah we will take good care of u n tressure u till the end..Amin..

1 more day becoming 2 months old

Nurul Hanani now 2 months old..yeay..

Wednesday, April 18, 2012

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

4 comments

Hari ni hari ke  55 berpantang....Fuhhhh x sabar nak tunggu lagi 45 hari..Saje amik 100 hari bg badan ni relax n recover betul-betul..Ada org amik 44 hari jer. Almaklumlah org Melayu kalu berpantang slps bersalin mesti 44 hari..Still x faham kenapa kena 44 hr..kenapa bkn 22 ke..33 ke..55 ke..huhuh..I’ve no idea...Nwy, mmg seronok time berpantang ni..mandi air herba, bertungku, berbengkung, makan berpantang..mcm2 lagi..Nanti citer kat part berpantang..

Now nak cerita ttg pengalaman bersalin anak pertama..Even dh lama tp perasaan tu still lagi terngiang-ngiang dlm ingatan...Perasaan sakit tu still terbayang2 lagi tp trauma tu dah hilang..Maybe ada hikmah Allah Taala hilangkan perasaan trauma tu coz lps ni ley la pregnant lagi dan lagi kut...Tetttttt....:p

Pagi 22/3/2012 (rabu), 6.30 am - aktiviti harian seperti biasa (hantar En.hubby p keje, balik breakfast, kemas2 umah sket2 n buat kajian 4 my study, tgk TV, golek2 tido, masak2, jemput En.hubby balik keje...dahhhh)..Cuma pagi ni lain macam sket coz bgn pagi2 nak solat subuh tp nampak kt sluar ada darah sket..darah mcm warna merah coklat2..x de rasa sakit pe2 pun so suruh la en.hubby p keje even dia nk amik cuti suruh p hospital..Dgn gerekk (berlagak kuat) heheh gagah menghantar lg en.hubby p keje ngan keter manual kami..

Pukul 7.40 am slps hantar en.hubby ke komuter terus sms member baik yg duk sama apartment, K Nor..Ajak dia p check kt spital as check beser2 jer..K nor laks yg cuak takut kalu dh nak terberanak..huhuh..call mak, mak ckp p check spital..last2 lepak umah kakak di Bangi gak..sempat la bekpes ngan kakak n BIL @ Restoran Asam Pedas Bangi...

Masuk tgh hari around 12.30 pm, rasa mcm x best jer perut ni..rasa mcm memulas pun ada, nak membuang pun ada..tp p bilik air x de pe yg kuarr...kakak duk Tanya rasa contraction ke x..seriously x tau mcm mana rasa contraction tu..tp time ni mmg x rasa sakit pe2 pun..rasa x sedap hati jer..so call hubby suruh balik ajak p spital sesame...(ngengada kan x nak p ngan org len..sanggup tunggu lg 2 jam hubby balik)..

Bila en.hubby jemput kt umah kakak..sempat la lunch, solat semua..then barulah gerak..masa ni perut rasa memulas lagi mcm nk terkeluar something..heheh..tp buat2 cool jer depan semua org bg x nk cuak..Me n hubby pun check kt spital yg biasa kami check up..Hosp Pakar An nur, Bangi..Due 1/3/2012,,ada lg seminggu so xdela rasa nervous pe pun bila nak check up..bila bidan check pun dia ckp x de pe2 bukaan pun lagi..Bidan suruh balik umah dulu..kalu duk spital pun buang masa jer..So, kami pun balik..

3.15 pm- Sblm balik sempat singgah Secret Recipe coz niat nk mkn kek kat sini sblm labour..Beli 1 slices  then balik umah..

3.45 pm- Tiba di rumah pe lagi..cepat2 salin baju, lepak atas katil sambil mkn kek..woooo best best..mkn ½ jer sbb x larat nk tido dulu..pinggang dh sakit2 penat..

4.00 pm- Then, baru nak landing kt katil empuk tu tetiba dengar bunyi Plop! dari bawah...seriously terkezutt, rasa mcm pecah air ketuban...terus p bilik air n minta hubby amikkkan pampers wanita..pampers ni pun x ley nk menampung sbb kuantiti air yg byk..N masa ni jugakla bila air ketuban dh nak kering baru ku tau mcm mana rasa contraction itu...Memang sakit..lebih sakit dari period pain..mula2 lenguh2 pinggang, then perut memulas2 perit, then lutut rasa longlaii sgt2..Seriously mmg x expect sbb Bidan ckp lama lagi..seminggu baru dtg lagik..Ni lain laks yg jadi...heheh kuasa Allah Taala..semua boley jadik...

4.30pm- Bidan n nurse pun terkejut sbb dtg balik semula..Bila check bukaan dh buka 2cm..Nurse terus bg baju suruh tukar bj spitall..OMG! dgn x ready nya mental ni..of coz la takut..hua hua..Sbb contraction cepat n x de gap utk relax, so mmg baring jelah kt katil tu..sambil tu hubby alwayzz teman disisi..mmg takut tinggal sorang2..bila tibe time contraction tu pinggang rasa nk tercabut...en.Hubby dh tlg urut2 kuat kt blkng pun still rasa lg sakit tu..Masa ni, mulut duk ngomel2 ckp “Ya Allah, sakitnya...” few times n ngok ngek kat hubby ckp “Ayang sakitttttt” uaaaaaaa....en.Hubby reply “Iyer tau..tau sakit...sabar yer...” (mcm tau jer rasa sakit tu cam ne..heeee :D)..

Hampir pukul 6 petang, bukaan dh 5cm..mmg makin lama makin sakit..tenaga pun dh berkurang..tp mulut duk ngomel2 lagik..heheh..nurse2 kt situh duk goda2 suruh pakai EPI..siap ckp lps ni lagiiiiiii sakit..bila dh 7, 8..9 cm nanti...n masa ni mmg dh x bertenaga n sakit sgt2..dh amalkan teknik bernafas tu pun x berkesan...maybe sbb gap utk relax tu x de..so, waktu relax mmg x ley nk praktis teknik pernafasan utk kumpul balik tenaga tu..Last2 merayu kt hubby nk amik EPI...sambil tu sempat ckp Sorry Hubby..Im so sorry...(yelah sblm ni nekad nak bersalin natural..x nak amik pe2 pun..)..Then, sbb dh x ley tahan..terpaksa gak ckp “I NEED EPI, PLZ....” heheh..wah wah rite away terus staff2 kat situ sediakan peralatan n panggil pakar bius..heheh..Nwy EPI elok amik sblm bukaan 4cm..tp 5cm pun kire halal lahh..sebab ada pakar kan..Prosedur yg dia buat pun x rasa pe2..tgk2 jer dh siap..Bila dh dpt benda ni mmg HEAVEN giler..dah kena EPI ni terus dpt relax n tido smpi berdengkur2..heheh..en.Hubby duk baca ayat quran sblh kite pun masa ni tgh mamai2 gak..

EPI ni bila kite amik mmg kebas separuh bdn..tapi bila contraction still ley rasa moment tu..tp x sakit..kite boley pantau kat monitor CTG..masa kebas ni lak mmg x ley nak buat pe2..bila kite buang air besar ke kecil ke mmg dia kuar sendiri sbb dh mmg kebas..So, terpaksa la staff2 tlg bersihkan sisa2 toksid itu..heheh..
Nwy, x sure kul bape ek bila bukaan 9cm..x silap kul 10 pm lebey..masa ni rasa mcm nak buang air besar..Bidan pesan kalu rasa nk buang air besar tu, cube teran...Mmg byk kali rasa mcm ni, n dh cube teran..tp still x de tanda2 baby turun kat bawah..belum ada sign tulang pinggul tu nk terbukak luas..sampaiiiii la dh bukaan 10 cm..Dr.Kham pun 2 kali dtg check condition..kali 1- Doktor dtg tgk2 tanya dh bape bukaan, kali ke-2 doktor pujuk2 suruh sabar, masa ni lum pakai EPI...Dr.Kham pun goda suruh pakai EPI..dia pun teman masa amik EPI ni..Kali ke-3..x silap dh nearly pukul 12 tgh mlm...

Dr. Kham dtg check kali ke-3, tgk bukaan dh 10cm tp baby still ada kat atas x mo turun n condition my tulang pinggul yg kecik..kepala baby x muat nk lalu..Dr.Kham ckp lg ½ jam if x de pe2 perubahan dia nk bedah!...before that cube la teran bg baby turun bwh..dia akan cuba cara normal jugak..Time ni dh pandang hubby dh ckp ..uaaaaa..x mo czerr....x mo..x mo...ntah mcm mana tenaga dtg n mental ni bekerja keras suruh teran seteran2 nya bila rasa moment utk teran tu dtg..Alhamdulillah x silap..kali ke-3 cuba teran sgt2..Allah Taala bukakan tulang pinggul luas sket..n masa ni Dr.Kham mcm excited panggil staff2 tlg urut2 perut supaya baby turun bwh (en.hubby kata dia sgt kesian bila tgk wife dia kena tekan2 perutnya utk kuarkan baby tu..huhuh)..ada yg bg semangat mcm pom pom girls..n mcm2 lagi2..en.hubby pun tlg bg semangat waja gak..huhuh..bila Dr.Kham seluk2 nmpk kepala baby dia suruh teran lagi..mmg terannn x hengattt smpi nk tercabut rasanya besi pemegang katil tu..hehe..then Dr.Kham tlg kuarkn kepala baby tp menggunakan bantuan vacuum..Kluar jer kepala baby, doctor suruh pause dulu jgn teran lagik n suruh en.hubby amik kamera..ewrrrrrrr..terkujat2 n blur my dear lalu terus amik kamera n snap all the moments  baby dilahirkan..dh siap snap baru la doctor suruh continue teran...huhuh...fuhhhhhhh...Alhamdulillahirabbilalaminnn...legaaa sgt2...Finally...

On 12.15 am, 23/2/2012 (khamis)...
Lahirlah zuriat anaknda kami iaitu seorang puteri..

Im drooling...Mama saya kempunan nk mkn pe gaknya...huhuh ^_^

 Yeayy,,its me..

Hello World..Zzzzzzz


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails