Thursday, August 26, 2010

Kamu sungguh kejam...

1 comments
Kamu sungguh kejam...

Bila sy gembira...
sy x sabar nk ber’emoticons’ nk tunjuk betapa gembiranya sy pada kamu..

Bila sy sedih....
Sy x teragak-agak nk menangis dgn ber’audibles’ dengan kamu..

Bila sy teruja....
Sy x keruan nk beritahu pd kamu dgn ber‘imvironments’ dengan kamu...

Bila sy boring...
Sy x segan silu jemput ber’activities’ dengan kamu

Bila sy marah (@%&^!%*&!)...
Sy x suka nk marah kamu tapi sy nk luahkan jua bersama kamu...

Bila sy benci...
Sy x cukup tangan nk luah emosi dan terus ‘buzz’ dengan kamu...

Bila sy nakal...
Sy x cukup mulut nk bergosip dan jemput ‘conferencing’ dengan kamu-kamu...

Bila sy rindu...
Sy x sempat nk hilang rindu, terus nk ‘voice call’ dan ‘video call’ dengan kamu..

Semua saat-saat ini hanya ada pada kamu (AIM , eBuddy, Gizmo5, Gadu-Gadu, IBM Lotus Sametime , iChat, ICQ, CNET, IMVU, Meebo, MXit, Paltalk, Skype, Tencent QQ, Windows Live Messenger, Xfire, Yahoo! Messenger, Google Talk, Facebook dan segala bagai IM servis...)

Kamu sungguh Kijammm S*** ****Y .......

kerana block servis ini..Tak dapat sy nk berkongsi dengan kamu-kamu...


P/S luahan seorang insan yg x dapat nk ber'Instant Messaging' dengan org lain..
-
-
-

Monday, August 23, 2010

Minggu kedua berpuasa

3 comments
Yeahhh..gumbira dh masuk minggu ke-2 berpuasa..Syukur sgt2 n so far 'me' belum 'berhari raya' lagi..:P..Hari ke-10 berpuasa, Alhamdulillah...still energetic nak main masak-masak di rumah dan stok sayur-sayur perlu di habiskan sebelum rosak...Well tinggal capsicum shj..so, in my mind is mee goreng...Mee kerinting Cintan mmg sedia ada dlm almari..Wallaa! Siap 1 hidangan utama..My dear x mau mengalah...Awal2 lagi dh buat research utk perap ayam berempah..:P Kami pn bersama mengerah tenaga yg ada utk siapkan juadah berbuka..Dalam kesibukkan menyiapkan juadah berbuka, tiba-tiba rezeki dtg bergolekk...huhuh..(jiran sebelah kami) b’balas kuih dgn kami..syukur sgt sbb on that day kami x buat/beli manisan pun..tepat pukul 7.25 pm..Mission accomplished..feyuhhhh lega...Lepas siapkan hidangan..azan terus berkumandang...Mmg cantekkk sgt waktu tu...
P/S lepas ni kena memasak lebih pantas coz waktu berbuka semakin cepat..so far kami ada masa memasak 1jam 15min during weekdays..Maybe lps ni kena get ready bhn2 sblm tido..then balik keje, ley main campak2 jer..:p huhuh

Posted by Picasa
Then, keesokkannya (hari ke-11)..Plan ni dah lama kami berdua plan..family plan..(not that family plan...:p)..Plan yg dirancang dr family sblh my dear iaitu Potluck di bulan ramadhan..Mmg tarikh ni yg paling sesuai coz semua free during this day..Seronok dpt gathering sekali-sekala..berkala-kala pn boley...hehehe..So, me n my dear dh plan nk buat desert jer coz rumah makcik dh masak juadah utama..So, desert kami buat is Kek Batik dan Kuih onde-onde/ buah Melaka. Kek Batik ni kami buat mlm sblm Potluck..then kuih onde-onde kami buat ptg lepas solat zohor..Simple jer buat kuih ni..just uli2 then golek2 letak gula Melaka dlm tepung yg dh diuli..sempoiikan?? Potluck berjln lancer Alhamdulillah..N balik umah kami tapau desert pudding caramel dan juga makcik my dear beri telur masin yg belum rebus...yahuuuu..my fav.! :D TQ so much...(dh rasmikan sebiji telur..memang lemak rasanya...)

Posted by Picasa
Hari ke-12, akibat kekenyangan teramat..kami tidur lmbt hr sblmnya (lps balik dr Potluck)..Rumah kami sgt messy...amik masa 2 jam lebih juga nak bersihkan rumah..sapu sawang, buang sampah, bersih kipas, almari berhabuk, tukat kedudukan meja, mop dr bilik atas smpi bwh..feyuhhhhhh....sweatysss n bersin x hengatttt (maknanya habuk umah kami tebal..hehehe)..then lps siap semua, sblm tido rasa pinggang ni nak tercabut...belum tulang blkng lagi..rasa mcm longlai2 gituhh...huhuh..kami sahur awal dat nite...Zzzzzzzz.....Nak dijadikan cerita, coz kami penat sgt...maka hari ke-12 ni kami mengelat x memasak pun..masing-masing surrenderrrr...So, kami pergi ke PARAM..tapau nasi kerabu (for me) n nasi lemak peparu (for my dear)..Aci x??? Hehehe

Posted by Picasa
Hari ke-13, aura memasak dtg kembali...:P hari ni masak nasi goreng cili padi n ayam goreng berempah..again..(sedap arr ayam goreng berempah my dear buat)..suruh dia buat skali lg..perap lg lama lagii sedappp..Marvelouss! All the recipe boleh usha di blog buku resepi kami yg kami br create..tp x banyak lagi resepi yang ada sbb almaklumlah..kami budak baru belajarrr....Well enjoy it..huhuh

Posted by Picasa

Indahnya memasakk...yippiee!!

Friday, August 20, 2010

Mood disorder siri 1

3 comments
Kalu check kamus..mood disorder adalah istilah yang diberikan oleh sekumpulan diagnosis dalam Diagnostik dan Statistik Manual of Mental Disorders yang mana mengklasifikasikan sistem dimana gangguan pada suasana hati orang tersebut dipercayai menjadi ciri utama..

So, nak kata sakit mental tu idokk ler jugak..cuma suasana hati tgh x stabil..hahaha

Tetiba pula angin mlm ni gataii nk tukar template blog wajah baru..heheh..tp elemen PINK masih ada lg..plus ada elemen kanak2 riang..hahaha..wat do u think?? patutkah sy teruskn/ kembali kpd asal? :P

Wednesday, August 18, 2010

Minggu pertama berpuasa

3 comments
Dear Blog;

Skejeapp jer dh hari ke-8 berpuasa..Alhamdulillah..hmmm..Rasa macam lamaaaa sangat x singgah blog sendiri..huhuh..Anyway, as usual..updates of my life..Sepanjang bulan ramadhan ni Alhamdulillah..ada tenaga nak memasak kt dapur..Kalu xde pn apa susah, pembantu chef ada..:P ..So far, pecah rekod thn ni coz memasak melebihi beli mknn kt bazaar (ecehh..ecehh..nk tunjuk model isteri solehah :p)..KAlu beli pn kuih/minuman lazatt..Btw, thanks to my dear coz he just eat..n keep eating all the food that I’ve cooked and showed his appreciation by writing it tru his blog..So, u guys can sneak in tru his blog..hahaha..kemalasan melanda..Kami ada plan gak nk buat blog utk resepi..saje suka-suki..sape2 antara kami rajin ley update bebila free..senang nk buka kitab resepi smula kalu terinigin nk masak something..huhu..will c bout dat..

3rd day of ramadhan..apabila kelopak mata menjadi berat...bebola mata dh kemerah-merahan (mmg ngantuk giler) akibat kekenyangan...Plus kepenatan teman junior pergi temuduga..Akibat terlmbt beberapa minit terpaksa ikut giliran dan akibatnya tunggu lama tahap gaban...Rasa nak masuk jer bilik temuduga tu n usha apa ke hal la lama bangatt...(tp fikiran ni masih lagi berfikiran waras Cuma emosi jer x stabil)..Dr pukul 3-5.30 pm dgn 3 calon temuduga..aiyakkk...Seorang demi seorang kluar dr pejabat nak balik umah..sambil memikirkan bazar2 ramadhan yg best or fikir masakan utk hr ni..Me n my junior terkebil2 biji mata tunggu giliran..last-last x tahan lama sgt kami pun mohon diri...(Rasa sgt membuang masa kan time tu..huhuh)..X pela...anggap jelah tu semua ujian...Btw, kembali kpd momentum tgh mengantuk sgt..huhuh..tiba-tiba ada panggilan drpd kak Ruby..
'x tgk abg ksygn ko ke..dia dh balik umah dh dgn baby?... '
dgn perasaan blurr2 akibat ngantuk
'arr ye ke..ingat kt hospital lagi'
..aisehh umah dia dh la jauh...melepass nk tgk baby..
'p la tgk dia..cian dia x tau pe2 pasal baby..'
(budget adik dia ni tau la sgt pasal baby..heheh) Oh ya kak Ruby tinggal kt Melaka..lg jauh berbanding kami kt sini..Dgn perasaan xhausted berbaur-baur xcited mmg nk p tp jauhh maaa...lastly ambil kptsn x nk p...Then, my dear nyampuk2 ayam..
'nk p jom lah..'
tetiba..mata ni segar-bugar..Call my sis kt Kg.Br n my brother ajak p skali..Kami pn memecut dgn kelajuan 100-120kmj tunggu my sis somewhere area chow-kit..Chow-kit malam-malam mmg sama happening dgn waktu siang..Jam jer mmnjg kt area tu...Tp apa yg menarik kt pasar Chow-Kit ni u olls boleh cari sayur-sayuran kampong mcm pucuk ubi, petai, halia mcm2 spesis, ulam raja, pegaga...mcm-mcm adaaa...Tujuan kami ke situ coz nk cari halia bara utk my SIL..mmg bagus utk ibu2 lps bersalin..oh ya..ada petua br tau dr my sis..kalu ibu br bersalin x keluar lagi susu ibu atau sikittt sangat..boleh makan lobak putih utk banyakkan susu..x percaya? percayalaahhh..huhuh..Then kami pn melawat my brother @ Segambut..Yeay dpt tgk baby gurl..tomeyy tomeyy plus dpt mkn durian beli kt Chow-kit...huhuh..pukul 1-2 am br balik umah semula..dats the long day journey of my 3rd day of ramadhan..

 
Posted by Picasa


4th day of ramadhan, 1st weekend during ramadhan..My dear promised me to cook during weekend if we don’t have any plan..So, mmg cantikla minggu ni x de pe2 plan..Yeay, he gave his word n cooked baked macaroni cheese seafood + kuih keria..Masakan mmg 1st class..Marvelous! tp masa hormone adrenalin tgh membuak2 + xcited nk mkn utk berbuka puasa lagi 1 saat jer lagi nk dgr azan berkumandang n at the same time cuba snap few pics utk tatapan u olls bagi melilih air liur...:P..tetiba jerr elektrik x de..blackout umah kami weh..hampesss...(tu la niat x baik coz nk bg korang drooling~2 sambil tgk masakn kami..hehehe)..so kami tetap teruskn niat kami dgn bantuan lilin dan torch light kecikk..snap..snap..maka inila hasilnya...ceng..ceng..ceng...

 
Posted by Picasa


Then, keesokkan teringin nk mkn nasi ayam n org pertama yg pop up dlm fikiran is Kak Nor..Coz nasi ayam dia mmg simple tp rasa meletoppp! Pomm! Pomm!..(maknanya sedap n lazat..heheh)..Oh..ya, terlupa...Kami sempat buat 1 jenis kuih raya yg mmg sgt mudah dan ringkas..KUIH SEMPERIT...mmg simple tapi part paling memerlukan tahap kesabaran is part nak tenyeh-tenyeh adunan tu masuk dlm acuan then picit smpi keluar ikut shape yang ada..Sbb beli acuan manual n dah memang ada dr thn lepas..gunakan apa yang ada..Part paling best bila nk sprinkle hiasan atas biskut tu..then letak biskut dlm oven n few minutes amik bauuu...huhuhuh..nikmatt..rasa bangga dpt buat biskut yg simple itu...this is our 5th day of ramadhan..

 
Posted by Picasa


6th day of ramadhan, we recycled mknn lebih dr hari ke-4 puasa (macaroni) coz terbuat lebih..simpan dlm fridge n panaskan shj..mudahkan...heheh

Semalam, iaitu hr ke-7 berpuasa...Oleh kerana tetiba penyakit pening-pening lalat dtg..x dpt nk masak dgn air tgn sendiri..My dear yg tlg masak..(ish..ish..x aci..nk pecahkn rekod memasak tbyk yerr.....) tp nk buat mcm ner..keadaan x mengizinkan..My dear masak kari ikan dan tempe goring cicah sambal kicap...perghhh..meleleh air liur...seriuss sedap...oh..rempah kari kami beli cap Aliff, brand baru la juga n yang penting rempah ni NO MSG..mmg badan ni ngengada x ley terima perisa tambahan itu..kalu termkn conform migrainn....huhuh..

 
Posted by Picasa


Well, the rest of this week x byk perubahan Cuma improvise n variasikan masakan sendiri utk memikat hati suami..ecehh..cehh...Then, hari ni singgah fakulti melawat makmal tercinta melihat mesin-mesin beroperasi ke x..sib baik elok, kalu x dgn technician2 kena karate..(budget kuat la kan...). Then my dear call, minta dijemput coz x sihat...Cian kamu...sob sob..get well soon...Apapun hari ni dpt berita gumbira + confius..dpt email dr APIEMS 2010 paper & conference committee stated;
Thank you for your submission and support of APIEMS2010. Your full paper (ID:361 -Siti Fairuz Yusof ) uploaded successfully. We are looking forward to seeing and listening to your presentation at the APIEMS2010 conference in Melaka, Malaysia. Let me know if you have any question. Expecting a great conference!

So, maknanya paper itu accepted ke x?? Mmg la utk submit kena upload n of coz la dh upload successfully..cuma x tahu kptsn samaada layak/tidak utk persidangan tu. Kwn2 ckp maknanya accepted..So..syukur Alhamdulillah..kurang 1 pre-requisite utk genggam my phd.. cuma blurr2 ayam disitu..hmm..nmpknya esok kena menapak ke bilik supervisor utk 3rd opinion..heheh..

Tonite, plan nk buat kek batik utk berbuka esok hari n beri kpd jiran2 sblh yg mmg baik hati..Beri mknn kpd jiran sebelah-menyeblah pn pahala yer para2 blogger..huhuh..Tata..nite2..

Wednesday, August 11, 2010

Peraduan: Copy & Paste Raya

6 comments
hallu bloggers, interested with this contest??? just copy & paste..cheers..:D


Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com


I want it...I want it...Pls Mr.MediaHehe...hehehe :D

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan O Ramadhan..

5 comments

Ramadhan yang dirindui tiba lagi..This is my second year fasting officially with my dear and Im so grateful to share this moment with him..Ramadhan is the month of blessings and Im sure uolls will get ur share too coz Allah is happy with u..May all ur prayers be answered on ramadhan n alwaysz..:D

Alhamdulillah, yesterday me n my dear had the opportunity to attend the enlightening solat tarawih near our home that takes around 1 minute walking to surau. Between the prayers the imam inserted the tazkirah and we ended with solat witir..I hope that I may hold this ibadah till the end of the month of Ramadhan InsyaAllah..

Of course, in this opportunity, I would like to address my greetings especially to my beloved and charming hubby, my dear family and family in law, my kindly friends and to all blogger muslim n muslimah..

Salam Ramadhan...

P/S adakah anda masih ingat incik di bawah ini..?? hehehe, sejak dr kecik lagi duk excited tgk incik ini time buat pengumuman bulan puasa n hari raya..time raya jer melonjak2 riang..Panjang tul umur incik ni..:D

Sunday, August 8, 2010

Convo 2010

5 comments
Congratulations to all graduates who have succeeded with flying colors .. Indeed, I never forget my friends who finally succeeded..U guys worked hard to graduate and now its time to feel proud of urself ..toss ur cap in the air n celebrated!! yippieee!.. Congratulation to Kak Nor, Kak Zu, Kak Aziƫ, Kak Shaha, Kak Zen and Seng ... You all deserve it ..em so xcited to congratulate them lively..I went to the site where we can buy gifts n flowers n u'll see all the pweettyyyy..pweetyyyy flowers, bears, n beautiful deco to impress people to buy it...So colorful, I went from one booth to another booth n try to snap all the beautiful deco..Gooshhh...(can't wait to finish my PhD n ask my dear to buy it all just for me...:P) So tamak...
 
Posted by Picasa

Of course, after finished wif a convo ceremony, when all the graduates n guests rushing out from the hall, MasyaAllah ... Its really hard to search them..(now I knew how my frens n family felt about waiting n searching)huhuhu..Its like finding a needle in the hay..Luckily the 1st person I met is Kak Zu wif her family (tahniah Kak Zu..sygggg kamu), then accompanied by Kak Izan n Ila, we're still looking for Kak Zen..while Kak Nor waiting patiently at the 'Gong'...Well..3/5 gifts already given sincerely..I guess some other times we will meet again n u guys can claim it from me..InsyaAllah..huhuhu
 
Posted by Picasa

P/S Like my dear said."Its the thought that matters" yep I agree...

Every year @ UKM convo, I never miss the convo festival..Me n my dear went to the festival during nite (coz I like to watch glittering n colorful lights)..many events were held during this festive but I just watch a concert at a glance and continue my street walking wif my dear...Suddenly, remembering my niece convo @ UM..(huhuhu..got reason to buy somethin')..And finally we met Mr.Paul n Mrs.Paulina the octopus..:P..So cute..me choose the pink color..
 
Posted by Picasa

P/S koko sempat sniff sniff mrs.paulina..Congratulation to my niece Sairul Sarihah on graduating, ur hard work has blossomed today...:D

Wednesday, August 4, 2010

THANK U ALLAH

0 comments

uolss pernah dengar x artis Maher Zain?? huhuh...I luv all his songs and already finished downloading the album tru 4shared...(Thx 4shared.com)

Maher Zain seorang hamba Allah yang berasal dari Mediterranean,Tripoli di Lubnan.
Album baru beliau "Thank You Allah" plus suara R&B plus alunan nasyid konvensional plus irama pop (wooooo bykkan sound mixes dia). Saudara Maher Zain menunjukkan ketulusan dan keimanan kepada Allah dan memuji-Nya utk mendapatkan keberkatan yg tidak terhitung drpdNya...

Bila dgr lagu-lagu dr album ni I feel so touch....So, for those yg teringin nk layan lagu ni can go through this URL dat I've already organise it..

01. Always Be There
02. Ya Nabi Salam Alayka
03. Inshallah
04. Palestine Will Be Free
05. Thank You Allah
06. Allah Allah Kiya Karo (Ft Irfan Makki)
07. The Chosen One
08. Baraka Allah Lakuma
09. For The Rest Of My Life
10. Hold My Hand
11. Awaken
12. Subhana Allah (Ft Mesut Kurtis)
13. Open Your Eyes
14. Ya Nabi (Arabic Version – Bonus Track)
15. Thank You Allah (Acoustic Version – Bonus Track)

I Luv the 3rd song 'InsyaAllah'

Tuesday, August 3, 2010

zaman bercintan-cintot...series1

3 comments
Petang-petang ni mood menulis paper journal dah semakin merosot...Mulalah berangan-angan, fikiran melayang-layang..time mcm ni lamaaa jer masa nk berlalu..Boringness melanda..chatting YM complete..Facebook complete..tgk drama bersiri korea complete...seriuss x tau wat pe..So, pe lagikk..mula la buka album2 lama sekadar mengimbau kenangan lama n yg penting ley tgk version diri masing-masing..version dulu n version sekarang (of course la kami semakin hr semakin 'sihat' :P)..Dlm byk-byk album ni tiba-tiba tergerak hati nk tgk album masa bercintan cintott dulu-dulu..bykla pics kami yg ku rasa nk gelak guling-guling kt opis ni tp yg rasa nk share ngan korang is kenangan masa kami p Zoo Melaka (21 Dec2005)..ish..ish..ish..lama gak ek dah bersama kamu (my dear)..huhuhu..

Nwy, bestt sgt masa visit zoo ni coz I've always luv animals..@ pe omputih kata tu.."animal loverr" gituhh...One of the best moments is masa tgk elepphant n baby elephant wat show..tetibe dgr announcement utk tgk elephant show...wooo xcited ni..excited mana pun still x dpt duk depan..(bg can kt bdk2 kecik :p)..Me n my dear duk tepi-tepi so nanti ley la kesot2 sket kuar nk amik pics elephant aka mr.jumbo (nama ini direka sendiri)..Punyala xcited sampaila ada 1 part show ni derang panggil sesape yg nk main bola sepak ngan mr.jumbo..semua tersipu-sipu malu termasukla kami..tapiii..ntah mcm mana mamat yg handle show ni panggil...
"aaaaaaa...yang pakai tudung biru baju biru tu...meh sini meh"
aku dlm hati..noooooooo...takuttttt....giler ke kang mr.jumbo letak belalai dia kt tengkuk ke or mana2 la x ke geli-geleman..ngeee..seriuss geli....tapi panggilan derang lg menjadik2..so aku pun ngan ala2 sporting tp terpaksa pn p la jugak kan..huhuh...Bila dh main bola sepak ngan mr jumboo..syokk wooo..Me jadi penjaga gol..mr.jumbo jadi penjaring ala-ala fernando torres gituhh...mmg berdesuppppzz...x sempat nk tangkap..lepas acara tu kena bg mkn kt mr.jumbo sbg upah...bijakkk...bijakkk...hilang dh perasaan geli-geleman itu..huhuh..and..sbb berani n sporting bermain ngan mr.jumbo dpt la buat bebrapa snap shot ngan mr.jumbo exclusive..yg lain x dpt tau...yg lain just ley bg mkn tebu jer dr luarr (even my dear pn x dpt)...woooo..so happy...Yes..sblm terlupa..Mr.jumbo ni ada nama but seriously terlupa almaklumlah dh 5 thn x jumpa..:P n mr.jumbo pernah berlakon ngan Chow yun Fat dlm cerita Ana n the King..Famouss gituh..

Yess..akhirnya I can recap this memories..luv this moment..rasa mcm nk p semula tmpt ni tp kali ni nk bwk anak2..(cewah-cewahhh berangan lak yer) :p ..Enjoy da pics..weeeee

 
Posted by Picasa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails